U trendu

„Pre nego što počnemo“ Juga Đorđevića 11. marta na sceni Hartefakt Kuće

BEOGRAD – Autorski projekat „Pre nego što počnemo“ reditelja Juga Đorđevića i dramaturškinje Tijane Grumić biće izveden premijerno 11. marta na sceni Hartefakt Kuće, saopštili su iz Hartefakta.

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspeha „Uspavanke za Aleksiju Rajčić“ u Narodnom pozorištu u Beogradu, predstave koja se našla na gotovo svim kritičarskim listama najboljih predstava u 2022. godini, te premijere Molijerovog „Mizantropa“ u Beogradskom dramskom pozorištu, jedan od najboljih reditelja mlađe generacije Jug Đorđević, dobitnik nekoliko nagrada na festivalima „Joakim Vujić“, „Pozorišno proleće“ i „Festival prvoizvedenih tekstova“, s dramaturškinjom Tijanom Grumić, a u saradnji s Hartefaktom, upustio se u rad na autorskom projektu inspirisanom njegovim slučajnim susretom sa jednim taksi vozačem.

U fokusu predstave je dilema autora da li umetnik ima pravo da govori o sistemskim, društvenim i individualnim oblicima diskriminacije i stigmatizacije marginalizovanih grupa u našem društvu, uprkos tome što sam ne pripada tim grupama.

Kroz žiri tematski okvir, vešto se prelama lična priča glavnog lika koja na dirljiv način prikazuje pitanje njegovog rodnog identiteta.

Jug Đorđević kaže da je u slučaju ovog projekta, zajedno sa ekipom shvatio smo da se moramo njime baviti i pre njegovog formalnog početka.

„Moramo preispitati i naše lične autorske pozicije i odgovornosti koje imamo prema temi. Ako želimo da se bavimo temama koje polarizuju, da se bavimo pitanjima zastupljenosti, reprezentacije, umetničke eksploatacije i manipulacije, moramo postaviti i pitanje koje su granice, ima li ih uopšte i kada je vreme da, pre nego što počnemo, prvo sednemo i svi kolektivno popričamo“.

U predstavi igraju Ema Muratović i Matija Stefanović koji zapravo tumače likove dramaturškinje Tijane Grumić i reditelja Juga Đorđevića osvrćući se sve vreme na proces nastanka i stvaranja ove predstave kao i dileme njenih autora.

Pored njih u predstavi se pojavljuje i koreograf i plesač Aleksander Zain.

„Pre nego što počnemo“ je predstava koja na hrabar i inovativan način pristupa temama o kojima se nedovoljno govori i koje su nedovoljno obrađene u našem pozorištu.

„Pozorište je oduvek bilo prostor susreta, dijaloga i razmene mišljenja, a verujem da je ono istovremeno i prostor preispitivanja i kritikovanja stvarnosti u kojoj živimo, ali i prostor maštanja o nekoj boljoj i pravednijoj stvarnosti, boljem i pravednijem društvu. Želeli smo da pozorište iskoristimo kako bi se u njemu čuli i oni glasovi koje sa scene inače ne možemo da čujemo“ zabeležila je Tijana Grumić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.