U trendu

Predstava BDP-a krenula na turneju po bivšoj Jugoslaviji

BEOGRAD – Ekipa kultne predstave „Let iznad kukavičjeg gnezda“, u kojoj su Dragan Bjelogrlić, Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović i drugi, otputovala je danas iz matičnog Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) na turneju po glavnim gradovima bivše Jugoslavije.

Autobus sa glumcima je krenuo put Skoplja, gde turneja počinje 4. i 5. oktobra izvođenjima u Makedonskom narodnom teatru, a sledi Mladinsko gledališče u Ljubljani 24. oktobra, Zagrebačko kazalište mladih 25. oktobra, Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici 19. i 20. novembra, Narodno pozorište Republike Srpske u Banja Luci 29. i 30. novembra i Narodno pozorište u Sarajevu 6. i 7. decembra.

U predstavi koja je na repertoaru BDP-a već 17. godina igraju i Daniel Sič, Mima Karadžić, Mladen Sovilj, Jovo Maksić, Miloš Petrović Trojpec, Nenad Gvozdenović, Milica Zarić, Jana Milosavljević, Vladan Milić, Miloš Lazarov, Zoran Đorđević, Anja Alač i Nada Macanković.

Direktor BDP-a Jug Radivojević rekao je novinarima da je „Let iznad kukavičjeg gnezda“ odigran preko 200 puta, uvek pred ispunjenom dvoranom i da je predstava „pravi reprezent“ njihove kuće.

„Ovo je predstava za kojom je interesovanje u regionu uvek bilo ogromno. Čekala se prilika da objedinimo gostovanja kroz ovu turneju, u reprezentativnim kućam, nacionalnim ili prijateljskim, gradskim teatrima“, istakao je Radivojević.

Prema njegovim rečima, „Let iznad kukavičjeg gnezda“ čini posebnim i Bjelogrlić u glavnoj ulozi, jer je „jako dugo ovo bila jedina predstava koju je želeo da igra i da bude toliko dugo“, što je posebna čast za BDP.

Radivojević je naveo da se radi o „najznačajnijem umetniku regiona koji je uz ogroman gluamčki dar spojio autorski“, u filmu i seriijama „Montevideo“, „Senke nad Balkanom“ i „Toma“.

Interesovanje publike za predstavu koju je režirao Žanko Tomić, a napisali Ken Kizi i Dejl Vaserman, Radivojević je ilustrovao podatkom da je
u Skoplju oboren sajt za onlajn prodaju za salu od 600 mesta.

Radivojević je dodao da turneja pokazuje koliko su u BDP-u izuzetno cenjeni i rado viđeni u regionu, i predstavlja krunu svega što su radili poslednjih godina na planu prezentacije kuće, a biće i snimljen dokumentarni film sa predstojećih gostovanja.

Glumačka ekipa je krenula na turneju autobusom sa oznakama BDP-a i kladionice Mocart, kojoj se Radivojević zahvalio kao „partneru u projektu“, istakavši da „bez određen pomoće ne bi baš bilo lako spovesti ovu ambicioznu turneju“.

Bjelogrlić je rekao novinarima da posle toliko igranja i trajanja „Let iznad kukavičjeg gnezda“ postaje „više od predstave i pozorišta, postaje deo vašeg života“.

„Igram Mekmarfija dugi niz godina i ne mogu da ga posmatram kao jednu od uloga, nego i kao deo sebe“, istakao je Bjelogrlić.

Prema njegovim rečima, predstava je prošla brojne faze, u nekoliko navrata svi u ekipi su bili sigurni da je više neće igrati, od originalne podele neki više nisu sa nama, ali „ona je preživljavala i išla dalje“.

„Neverovatno je, i zaista mogu da vam posvedočim – svakim daljim igranjem je dobijala još jednu dimenziju i neki novi kvalitet“, rekao je glumac.

Prema njegovim rečima, odlaskom na regionalnu turneju „Let iznad kukavičjeg gnezda“ ide sa oreolom kultne predstave i dobija „jednu novu dimenziju“.

„Lepo da je tako i zbog onih koju su predstavu pravili a nisu sa nama. Lepo je zbog uspomene na njih, zbog nas i pozorišta. Sada nisam siguran koliko će ovo dugo da traje, ali nek traje dok god budemo mogli, imali snage da igramo i imali publike“, rekao je Bjelogrlić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar