U trendu

Predstava BFI u Novom Sadu posvećena Ivanu Tasovcu

NOVI SAD – Premijerno izvođenje predstave „Nadmudrivanje đavola“ Kompanije Akrama Kana iz Londona, u okviru 18. Beogradskog festivala igre (BFI), biće večeras u Novom Sadu posvećeno iznenada preminulom umetniku Ivanu Tasovcu, direktoru Beogradske filharmonije, saopštila je direktorka festivala Aja Jung.

Taj igrački komad biće odigran samo jednom u 20 časova na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu, a neće biti izveden u Beogradu, jer je zahtevna, velika scenografija ovog spektakla moguća samo u ovom prostoru, budući da Sava centar još nije u funkciji za kulturna dešavanja.

Aja Jung i Ivan Tasovac bili su veoma bliski prijatelji, oboje direktori važnih umetničkih institucija, ona Nacionalne fondacije za igru, a on prvi čovek Beogradske filharmonije.

Prva dama BFI je bila u dubokom šoku i u neverici da se uopšte desila ova tragedija 29. septembra, tako da je svoje misli podelila i na svom Facebook nalogu.

„Čekam da pozoveš i da kažeš da smo naseli na foru. Čekam da mi ispričaš kako je bilo na moru i šta si novo smislio za tvoju Filharmoniju. Čekam da vodiš na ručak koji si obećao. Čekam na novu koncertnu sezonu, na pretresanje aktuelnih tema, na razgovore tokom kojih smo umeli da se do sitnih detalja složimo ili uopšte ne složimo, na smeh do suza, na sulude planove koje smo u trenu smišljali, a zatim mesecima nosili kojekuda….sve dok se ne ostvare. U neke smrti ne verujem, moj genijalni i najbolji druže“, sa tugom je zapisala Jung na toj društvenoj mreži.

Koreograf Akram Kan, poreklom iz Bangladeša, a rođen je i živi u Londonu, jedan je od najcenjenijih umetnika moderne igre u svetu, koji je svoje novo delo „Nadmudrivanje đavola“ premijerno izveo pre pandemije, u Štutgartu (Nemačka) 2019. godine.

Koreodrama je bazirana na čuvenom „Epu o Gilgamešu“, gde ima dosta stradanja, patnje, iskupljenja, nade, nove šanse, a kako je navela njegova trupa, delo udara direktno u stomak koliko je snažno i puno emocija.

Velike uspehe je Kan dostigao sa koreografijama – “Until the Lions“, “Kaash“, “DESH“, “iTMOi (u Igorovim mislima)“, “Bahok “, “Vertikalni put“, “Gnosis“ ili “Nula stepeni“.

Sarađivao je sa Nacionalnim baletom Kine, glumicom Žilijet Binoš, balerinom Silvi Gilem, pop pevačicom Kajli Minog, piscem Hanifom Kurejšijem, a kreirao je ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012.

Kao koreograf, Kan je razvio blisku saradnju sa Engleskim nacionalnim baletom i umetničkom direktorkom te trupe – Tamarom Roho.

Tako je nastao njegov kratki komad “Prašina”, a kasnije i verzija baleta “Žizela”.

Stalni je saradnik teatra „Sadlers Vels“ iz Londona.

Akram Kan je dobitnik prestižnih nagrada „Lorens Olivije“, „Fred i Adel Aster“, i na desetine drugih, kao što je njujorška „Besi“ nagrada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)