U trendu

Predstava „Handke projekat“ otvara Hartefakt festival

BEOGRAD – Hartefakt festival otvara predstava „Handke projekat“, autora Jetona Neziraja i rediteljke Blerte Neziraj, koja će u okviru evropske turneje premijerno biti izvedena na sceni Bitef teatra 9 . i 10. juna, najavili su organizatori.

Pozorišno ostvarenje okuplja međunarodni ansambl sa namerom da istrazi ravnotezu između slobodnog govora, umetnosti i društvene odgovornosti pozorišta kroz prizmu kontroverznog nobelovca Petera Handkea.

Kosovska pozorišna kuća Ćendra Multimedija u saradnji sa Mitelfestom i pozorištima Teatro della Pergola iz Italije, Dortmund teatrom iz Nemačke, Narodnim pozorištem Sarajevo i međunarodnim pozorišnim festivalom MEŠ iz Bosne i Hercegovine i partnerima na ovom projektu, kao polaznu tačku ima spornu odluku Nobelovog komiteta da se nagrada za književnost dodeli Peteru Handkeu.

U predstavi igraju Arben Bajraktaraj (FR), Ejla Bavćić (BiH), Adrian Morina (RKS), Klaus Martini (IT), Verona Koxha (RKS), Anja Drljević (MNE).

Internacionalni ansambl izabrao je da u ovom delikatnom istorijskom trenutku, kada mnoge institucije u Evropi zahtevaju od ruskih umetnika da se jasno izjasne povodom Putinove politike, pokuša da odgovori na pitanje da li je moguće stvarati i promišljati umetnost nezavisno od društvenih i političkih okolnosti koje umetnika okružuju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar