U trendu

Predstava „Jugoslavija, Moja dežela“ 27. maja u Novom Sadu

BEOGRAD – U Novosadskom pozorištu u petak, 27. maja, gostuju pozorišta iz Kopra i Prijedora sa svojom zajedničkom produkcijom „Jugoslavija, moja dežela“ najavili su organizatori.

Predstavu je po istoimenom romanu slovenačkog pisca Gorana Vojnovića na scenu postavljao reditelj Marko Misirača.

Vojnovićev roman napisan je 2012. godine, a kroz sećanja glavnog junaka stalno nas vraća u vreme bivše zajedničke države.

Predstava prati putovanje Vladana Borojevića kroz Balkan i njegovu potragu za ocem Nedeljkom, Srbinom, oficirom bivše Jugoslovenske narodne armije, danas ratnim zločincem u bekstvu, koji je početkom devedesetih nenajavljeno napustio malog Vladana i njegovu majku Dušu iz Ljubljane.

Uznemirujuće putovanje na kojem se Vladan mora suočiti sa svojim životnim traumama, strahovima i ponovo otkriti svoj identitet.

„Tu su brojni likovi i situacije koje na duhovit i potresan način ilustruju to vreme, ali težište je na odnosu sina koji pokušava ponovo da uspostavi svoj identitet i oca, optuženika za ratni zločin, koga sin ponovo upoznaje, sastavljajući svojevrsnu slagalicu od sećanja, ko?marnih snova, priča i anegdota o njemu“, rekao je o predstavi reditelj Misirača.

Ona je prošle godine, na festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima dobila nagradu za najbolju predstavu u celini, a glumac Boris žavija koji igra oca Nedeljka nagrađen je za najbolju mušku ulogu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.