U trendu

Predstava „Kod Vecite slavine“ 21. februara u SNP

NOVI SAD – Predstava „Kod Večite slavine“ rediteljke Sonje Petrović, prema delu Momčila Nastasijevića (1894-1938), biće premijerno izvedena 21. februara na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

„Kod Večite slavine“ je drama o fatalnosti, prokletstvu i nasleđivanju grehova, o bezgraničnosti ljubavi, patnji i pokajanju, a dramaturškinje na predstavi su Mina Petrić i Nikolina Đukanović, dok su scenografiju radili Željko Piškorić i Mladen Stojanović, a kostime Jasmina Radujko, saopštio je danas SNP.

Kako je navedeno, drama se uz obilje magijskih elemenata, tradicionalnih obreda i rituala dešava se „na najmetaforičnijem prostoru na Balkanu kafani“, gde vreme ne teče linearno, a upravo je „Nastasijevićeva neuhvatljivost, jedan od razloga zbog kog je ovo delo toliko izazovno“.

Rediteljka Sonja Petrović je rekla da predstava „govori o praroditeljskom grehu i posledicama njihovih postupaka na generacije koje nisu učestvovale u zlodelima“, s tim da „nije pitanje da li su naši preci činili zlo zbog koga mi ispaštamo nego da li se to zlo danas prećutkuje“.

„Stava sam da je čitava moja generacija odrastala na, ne samo lažima o istoriji nego na selektovanim i prećutanim informacijama, a da priča o kulturnom i nacionalnom identitetu jednog naroda ne može da počiva na površnim informacijama jer baš tada dolazi do devijantnih i ekstremnih ponašanja“, navela je Petrović.

Prema njenim rečima, u predstavi je korišćeno nematerijalno kulturno nasleđe Srbije i Balkana, pa se tako može opaziti dosta folklora, kako u simbolima tako i u muzici.

U predstavi igraju Sonja Isailović, Miloš Lazić, Stefan Starčević, Bojana Milanović, Nenad Pećinar, Dimitrije Aranđelović, Nina Rukavina, Vukašin Ranđelović, Stefan Vukić, Alisa Lacko i Mia Simonović, dok su muzičari Stefan Sethaler, Danijel Sethaler, Filip Grubač, Igor Sakač i Petar Banjac.

Povodom premijere „Kod Večite slavine“ direktor Drame SNP-a Milovan Filipović je podsetio da je zadatak te kuće da šansu mladima i veruju da su sa ovom predstavom „na dobrom putu“.

„Time smo se vodili u poslednje četiri godine i zaposlili 14 mladih glumaca, dali smo priliku mladim rediteljima da se pokažu na najstarijim scenama na Balkanu i publici smo predstavili produkcije o kojima danas ceo region govori, kao što su ‘Ko je ubio Dženis Džoplin’, ‘Midlseks’ ili ‘Kafka mašine'“, rekao je Filipović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.