U trendu

Predstava “Lepotica i zver” premijerno 12. decembra u Kombank Dvorani

BEOGRAD – Predstava za decu „Lepotica i zver“ nastale po motivima čuvena bajke, u režiji Miloša Jagodića, premijerno će biti izvedena 12. decembra u Kombank Dvorani u susret novogodišnjim praznicima.

Tekst potpisuje Stevan Koprivica, jedan od traženijih dramskih pisaca, na osnovu bajke Šarla Peroa, koja je imala više verzija u vidu igranih filmova, TV serija i animiranih ostvarenja. Dizni produkcije.

Višeslojna priča fantazije za decu i odrasle govori o snazi snova i moći ljubavi u odnosu na materijalne vrednosti, zbog čega je izuzetno aktuelna i danas.

Smeštena u Francusku u doba Luja XIV, sa raskošnim kostimima, drama je napisana u duhu “Tri musketara” Aleksandra Dime, a Koprivica je pre dve decenije pisao upravo i dramatizaciju navedenog romana za pozorište “Boško Buha”.

Poznati dramaturg je u sezoni pandemije pisao i tekst za mjuzikl “Sa druge strane jastuka” prema hitovima Bajage, u režiji Juga Radivojevića u Pozorištu na Terazijama, kao i dramatizaciju romana “Zelena čoja Montenegra” Mome Kapora, reditelja Nikite Milivojevića za scenu BDP-a.

„Preobražaj koji doživljavaju glavni likovi budi pomisao da ništa nije onako kako površno izgleda na prvi pogled, i da ćemo pravu lepotu otkriti samo ako se suštinski bavimo ljudima“, rekao je reditelj Miloš Jagodić, koji je najmlađoj publici poznat po komadima „Začarana pahuljica“ i „Suncokreti“, koje se uspešno igraju nekoliko sezona u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

„Univerzalne poruke čine ovu bajku neprolaznom, a to je – da je prava lepota u ljudskoj duši i srcu, a ne u spoljašnjem izgledu, da svako mora da nauči da voli, ali i da zasluži tuđu ljubav, da prava ljubav postoji i opstaje bez obzira na razlike“, istakao je Jagodić.

Glumica Kristina Savkov, koja tumači ulogu Emanuele Belmon – lepoticu, prvi put će zaigrati u predstavi za decu.

„Ljubav je ono što menja svet i čini da bude mesto vredno da se u njemu boravi. Lepotica, kao simbol čistote i lepote, učini da zver, kad skine masku, pokaže ko je on u stvari – princ u svakom smislu“, analizirala je glavna glumica sadržaj drame za decu.

„Ovo je prva predstava za decu u mojoj tek započetoj karijeri, nije lakša, ni manje zahtevna od predstava za „velike“. Moram priznati da je rad na predstavi bio čaroban proces“, zaključila je Savkov.

Uloga Zveri, kasnije princu, poverena je iskusnom glumcu Slobodanu Ninkoviću iz Novog Sada.

„Čovek, Bartolomeo Senžan, biva zarobljen u telu Zveri i njegova ljudskost vremenom je polako bledela. Prihvativši sebe kao Zver, polako je zaboravljao svoju ljudskost, sve do dolaska Emanuele, devojke koja je u njemu, uprkos njegovom zverskom ponašanju, uspela da pronađe zrno ljudskosti i da ga natera da probudi čoveka u sebi“, opisao je čuvenog anti-junaka njegov tumač, glumac Ninković.

Kako on kaže, i ovde se ističe jedna od važnijih životnih filozofija da ne sudimo o drugima prema njihovom izgledu, već da otvorimo srce i vidimo ono najbolje u drugima, uz naravno neizbežnu ljubav, koja uvek nađe svoj put.

Za njega, kao glumca bilo je zanimljivo istraživati i tražiti zver u sebi, kao i traženje onih finih emocija, ali i put preobražaja od Zveri do čoveka.

Ostale uloge u predstavi tumače – Saša Stojković, Aleksa Ilić, Jelena Galović, Marina Cinkockin, Saša Latinović, Ema Stojanović, Ivan Đurić i Danilo Milovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.