U trendu

Predstava „Liži moje srce“ izvedena u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Predstava „Liži moje srce“ o homofobiji, u okviru Hartefaktovog Prajd Pozorišnog Festivala, u organizačiji Francuskog instituta u Srbiji i kroz regionalni program „Teatroskop“, izvedena je sinoć na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Poruka izvedene predstave, kojom je premijerno otvoren festival, bila je „Zaronimo u srce homofobije, kako su naveli organizatori.

Predstava je zasnovana na tekstu „Ljudožderi“ francuskog scenariste Jana Verbirga, u izdanju evropske trupe „Alter Ego (X)“.

U ovoj predstavi glumci oživljavaju zaboravljene glasove potlačenih, ubijenih, žrtava homofobije i neprihvatanja različitosti.

Stvarana na osnovu prikupljene dokumentacije iz celog sveta, predstava odslikava diskriminaciju čije su žrtve oni koji su rođeni drugačiji, i kao takvi bivaju meta nasilništva, koje duboko i često smrtno ranjava njih i njihove bližnje.

Zanimljivo je da, scenarista Jan Verbirg, koji je inače poznat po tome što njegovi tekstovi nastaju iz direktnog konakta sa publikom, budući da on sprovodi ankete, zapisuje reči, prikuplja dokumentaciju o raznim temama kao što su homofobija, programirani vek trajanja, upravljanje radio-aktivnim otpadom, ekološka tranzicija, uloga priče u stvaranju rodnog identiteta u odnosu na pol, vršnjačko nasilje.

Predstavu je režirala Žili Krantel, dok u predstavu igraju Teo Majšer, Fani Karon i Vladimir Peren.

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta, publika je imala priliku da prisustvuje pozorišnoj sceni koja je organizovana na takav način da se predstava izvodila u samom centru, dok su, jedna prekoputa druge, stajale dve grupe publike koje su imale priliku da posmatraju reakciju druge grupe publike na samo izvođenje predstave, čitajući tekst(prevod predstave) koji je „išao“ iznad sve vreme tokom predstave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.