U trendu

Predstava na srpskom i makedonskom 14. maja u Panevu

PANČEVO – Prva pozorišna dvojezična predstava makedonske nacionalne zajednice u Srbiji pod nazivom ,,Vetar u tapetama” autora Zorana Mitrovića imaće premijeru 14. maja u Domu kulture ,,Kočo Racin“ u mestu Jabuka u opštini Pančevo.

Prva repriza komada u produkciji Foruma mladih Makedonaca će biti održana već sledećeg dana u Domu omladine u Kačarevu, takođe u okolini Pančeva, kao dvojezični projekat na srpskom i makedonskom jeziku.

U prestonici Srbije, to novo scensko delo inspirisano čuvenom dramom “Emigranti” slavnog poljskog pisca Slavomira Mrožeka, imaće premijeru 22. maja u Narodnom pozorištu na sceni ,,Raša Plaović“ i time će biti svečano otvoreni Dani makedonske kulture u Beogradu.

U okviru iste manifestacije u Novom Sadu predstava će se odigrati 31. maja, i nakon toga je plan da duo drama obiđe sva mesta u Srbiji u kojima deluju udruženja građana makedonske nacionalnosti.

Autor Zoran Mitrović, mladi beogradski glumac makedonskog porekla, po motivima Mrožekove drame ,,Emigranti“ napisao je svoju duo dramu, režirao je i u njoj igra zajedno sa kolegom Nemanjom Simićem.

Dramu “Emigranti”, od kada je nastala davne 1974. godine, igrala su skoro sva značajnija pozorišta Evrope, a u Srbiji taj tandem su davno izveli legendarni Vlastimir Đuza Stojiljković i Danilo Bata Stojković.

Osim njih, pre 20 godina, u Americi su duo dramu odigrali Žarko Laušević i Jack Dimić, srpski glumac koji odavno živi u SAD.

Drama nastala usred Hladnog rata pođednako je aktuelna i danas, jer iako više nema “gvozdene zavese” evropski Istok i Zapad pođednako su udaljeni jedan od drugoga.

Posebnu vrednost ovom komadu daje dvojezičnost, u samoj drami i u glumačkoj interpretaciji.

Njen osnovni cilj je otvaranje pitanja kulturnog identiteta mladih ljudi sa ovih prostora koji su na „privremenom“ radu u inostranstvu, kroz inovativni i komunikativni pristup.

Dva glumca vode publiku kroz uzbudljivu pozorišnu dvojezičnu avanturu ispunjenu komičnim i setnim elementima, a sasvim prirodno i spontano priključuje se i sam mentalitet običnog čoveka, pripadnika srpske i makedonske nacionalnosti.

Predstava je realizovana uz podršku Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine, Fondacije za otvoreno društvo i Ministarstva kulture Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.