U trendu

Predstava “Nosorog“ izvedena večeras u BDP

BEOGRAD – Predstava “Nosorog“ dramskog pisca Ežena Joneska, u režiji Lenke Udovički, izvedena je večeras u Beogradskom dramskom pozorištu u okviru Regionalne unije teatara RUTA.

Direktor Beogradskog dramskog pozorišta reditelj Jug Radivojević izjavio je Tanjugu da je velika čast što je Patrijarh Porfirije došao na večerašnju izvedbu, naročito jer je Patrijarhu ovo prvi dolazak u pozorište nakon imenovanja na ovu poziciju.

Kako je Radivojević naveo, Patrijarh je u Zagrebu “napravio divno prijateljstvo sa direktorom Kazališta Ulyšes Duškom Ljuštinom i Radetom Šerbedžijom“, koji su se odazvali njihovom pozivu i dođu u Beograd.

“Značaj RUTA festivala je veliki. To je Regionalna unija teatara, onih sa prostora bivše Jugoslavije, iz glavnih gradova koje smo mi povezali u Uniju još 2019. godine, kada se održao prvi RUTA“, izjavio je Radivojević Tanjugu.

Radivojević navodi da su prošle godine, u periodu korone, uspeli su da odu u Podgoricu, ali kako predstavnici pojedinih gradova ipak nisu uspeli da se pojave, nada se da će sledeće godine održati svojevrsno duplo izdanje festivala.

“Festival je značajan ne samo zbog prezentacije teatara, već i zbog komunikacije s publikom, unapređenja kulturnih politika i svega onoga što stvaramo“, ističe Radivojević.

Eženu Jonesku je kao inspiracija za “Nosoroga“ poslužila Kafkina pripovetka „Preobražaj“, ali i lični doživljaj buđenja nacizma, a kako se navodi u opisu predstave, u pitanju je drama “sa kojom savremeni čovek može da se poistoveti.“

Joneskov komad još aktuelnijim čini i činjenica da počinje pojavom nove i nepoznate epidemije u malom provincijskom gradu, koja pretvara zaražene ljude u nosoroge.

U predstavi igraju Bojan Dimitrijević, Mladen Vasari, Damir Šaban/Filip Nola, Maja Posavec, Dado Ćosić, Deni Sanković, Anja Sabol, Tonka Mršić, Gala Nikolić, Martin Grđan, Vanda Velagić i Rok Juričić.

Predstava je privukla veliku pažnju javnosti – pored Juga Radivojevića i Patrijarha Porfirija, prisustvovao joj je i jedan od osnivača Kazališta Ulyšes i suprug rediteljke Udovički, glumac Rade Šerbedžija.

RUTA festival trajaće do 6. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar