U trendu

Predstava „Trpele“ BDP zatvorila Ruta festival u Podgorici

PODGORICA – Festival Regionalne unije teatara, Ruta Grupa Triglav zatvoren je sinoć predstavom „Trpele“‘ Beogradskog dramskog pozorišta, koja je pozdravljena stajaćim višeminutnim ovacijama u Kulturno informativnom centru „Budo Tomović“

Komad „Trpele“ nastao je na osnovu dokumentarnog materijala – autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja. Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače.

Predstava je na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta od 2013. godine i višestruko je nagrađaivana.

Nakon izvođenja predstave, organizovan je razgovor sa učesnicima koji je moderirala Dragana Tripković, dramaturškinja Gradskog pozorišta.

Na okruglom stolu je učestvovala glumačka ekipa.

„Rad na ovoj predstavi je bio jedan divan proces na vrlo traumatičnu temu, čak smo i smišljale kabaret varijantu ne bi li smo lakše ,,sažvakale“ taj težak materijal. Boban Skerlić je za nas bio lekovit jer je bio svestan koliko je ta tema traumatična za nas i koliko ona zapravo mora da bude lična. Ova predstava živi već 9 godina i ono što je zanimljvo je da na većini festivala na kojim je učestvovala, najčešće osvajala nagradu publike, jer se ne dešava često da ona glasa za žanrove na ovako teške teme“ istakla je glumica Nataša Marković

Danica Ristovski kaže da u monolozima koje govore postoje određene tačke, ili stupnjevi, zlostavljanja, i svaka od ovih priča ima identične tačke kao što su prvi šamar, reakcija i taj ping-pong odnos između policije i socijalne službe.

„Ova predstava služi tome da se ljudi osveste i ne dozvole sebi da uđu u začarani krug o kome mi ovde stalno govorimo. Scenski jezik koji je osmislio naš reditelj tražio je neke glumačke bravure i mi smo to zaista ambiciozno i izdušno radile, zbog čega se u ovoj oseća jedno zajedništvo radi kojeg ova predstava traje toliko dugo, uprkos temi kojom se bavi“ zaključila je glumica Danica Ristovski

„Predstava je zaista društveno odgovorna i mi smo vrlo ozbiljno pristupili ovoj temi, a naše inicijalno polazište je bilo da skrenemo pažnju na probleme koje žene imaju na balkanskom području gde još uviek vlada patrijarhalna matrica i prilično primitivan sistem vrednosti. Hteli smo da napravimo jedan visoki umetnički čin, zbog čega smo imali zadate okvire, veliku disciplinu, ali i slobodu da se svaka glumica razigra sa namerom poistovećivanja sa tim ženama“ kazala je glumica Slađana Vlajović.

Gradsko pozorište Podgorica je po drugi put bila domaćin Regionalne unije teatara, festivala Ruta grupa Triglav, koji je trajao od 5. do 10. aprila.

Regionalnu uniju teatara, festival Ruta Grupa Triglav otvorila je predstava Gradskog pozorišta „Konji ubijaju, zar ne?“ koju je po tekstu Maje Pelević režirao Kokan Mladenović.

Nakon otvaranja, na programu festivala bile su: predstava „Zemlja Vukova” u režiji Gale Nikolić, produkcija Kazališta Ulyšes iz Zagreba u sredu; u četvrtak se predstavilo Mestno gledališče ljubljansko sa komadom „Ulje crnog kima“ rediteljke Barbare Zemljič, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odigrao je predstavu „Šindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića, Dramski teatar Skoplje izveo je komad Branislava Mićunovića „My name is Goran Stefanovski” u subotu 9. aprila, a festival je zatvorilo Beogradsko dramsko pozorište sa višestruko nagrađivanom predstavom „Trpele” u režiji Bobana Skerlića.

RUTA je nastala 2019. s ciljem uspostavljanja saradnje, komunikacije, razmena ideja, umetnika i projekata. Unija povezuje šest teatara iz regiona, kroz seriju revijalnih festivala najboljih produkcija učesnica u matičnim gradovima.

Članice RUTA Grupa Triglav festivala čine: Beogradsko dramsko pozorište, Ulyšes teatar iz Zagreba, Mestno gledališče ljubljansko, Kamerni treatar 55 iz Sarajeva, Dramski teatar Skoplje i Gradsko pozorište Podgorica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.