U trendu

Predstavljen audio-vizuelni vodič kroz Muzej Vuka i Dositeja

BEOGRAD – Muzej Vuka i Dositeja obeležio je danas 71 godinu od osnivanja izložbom „Dositejev licej, slike, crteži, fotografije“ autorke Eliane Gavrilović, a predstavljen je i audio-vizuelni vodič kroz postavku.

Izložba iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositelja Narodnog muzeja u Beogradu, kako je to objasnila direktorka Bojana Borić Brešković, sadrži umetnička viđenja Dositejevog liceja tokom njegovog trajanja.

„Izloženi su radovi u tehnici ulja na platnu, akvarela, pastela i crteža tušem i olovkom. Zgrada nekadašnjeg Dositejevog liceja – Velike škole koja je u ovoj zgradi radila od 1809. do 1813. godine, bila je inspiracija umetnika, a Vuk je bio jedan od prvih polaznika. Izložbena postavka, čiji je autor Eliana, je dopunjena fotografijama zgrade koje datiraju od druge polovine 19. veka do današnjih dana“, objasnila je Breškovićeva.

Audio-vizuelni vodič kroz stalnu postavku namenjen je svim posetiocima, kao i turistima, jer kako je istakao koordinator projetka Miloš Dobrota, materijal će biti na srpskom, engleskom, turskom, kao i na znakovnom srpskom.

„Vodič je u vidu aplikacije kojoj se može pristupiti preko tableta u Muzeju. U okviru nje nalaze se prostorije ovog zdanja, postavka, fotografije, zapisi – a za ceo materijal konsultovani su stručnjaci kako bi sve bilo bez greške“, kaže Dobrota.

Ovaj multimedijalni vodič nastao je kao poduhvat volonterskog, timskog rada i dobre saradnje sa Visokom školom strukovnih studija za informacione tehnologije u Beogradu, Filološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Savezom slepih i slabovidih Srbije, Savezom gluvih i nagluvih Srbije.

U stvaranju vodiča učestvovali su i dramski umetnici – Rada Đuričin, Milan Caci Mihailović i Dubravka Marković, koji su svojim interpretacijama doprineli da se muzejski sadržaji „ožive“.

Sistem je dizajniran tako da se korisnicima na jednostavan način omogući pristup podacima stalne postavke u Muzeju.

Izložbu je zvanično otvorio gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, koji je ovom prilikom podsetio na dugu istoriju samog zdanja, koje je više puta menjalo svoju funkciju, te na kraju do danas ostalo Muzej Vuka i Dositeja, pri Narodnom muzeju u Beogradu zaštićeno kao kulturno dobro od izuzetnog značaja.

„Sećajući se naših velikana čuvamo naš jezik, tradiciju i kulturno nasleđe“, zajljučio je Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.