U trendu

Predstavljen bogat prateći program 54. i 55. izdanja BITEF

BEOGRAD – Prateći program 54. i 55. izdanja BITEF-a danas je detaljno predstavila direkcija ovog međunarodnog pozorišnog festivala, koji će biti održan u punom kapacitetu od 13. do 25. septembra u Beogradu.

Umetnički direktor i selektor festivala Ivan Medenica je naglasio da je prateći program na BITEF-u uvek po tradiciji značajan koliko i glavni, i ove godine će biti veoma bogat i raznovrstan, a karte za festival su od danas u prodaji.

U periodu trajanja festivala, u Glavnom programu od 14 predstava će svako veče nakon izvođenja komada biti organizovan susret sa autorima – rediteljima, koreografima.

Popularni „Filozofski teatar“ neće izostati ni ove godine, a posebno veče 16. septembra na Skveru Mire Trailović ispred Bitef teatra će biti u dijalogu proslavljenog slovenačkog pozorišnog reditelja Sebastijana Horvata i legendarnog filmskog režisera Želimira Žilnika.

Medenica je istakao da je posebna želja Horvata bila da ugosti upravo Žilnika, koji je aktuelan sa dokumentarnim filmom o sebi „Žurnal o Želimiru Žilniku“ reditelja Janka Baljka, čija je premijera uspešno održana na nedavno završenom Sarajevo Film festivalu.
Značajan festival u samom BITEF-u jeste „Cirkobalkana – Festival savremenog cirkusa“ od 16. do 25.09. na prostoru Silosi Beograd, kao presek inostrane produkcije iz ove oblasti, a domaći umetnici u svojim šatrama će se predstaviti u Luci Beograd.

Ustaljene promocije knjiga deo su programa „Bitef biblioteka“, tako da će 17. septembra publika prisustvovati na istom mestu predstavljanju dela „Život bez kompromisa za umetnost i mir – Jelena Šantić: Eseji, zapisi, komentari“ Amre Latifić i „Rečnik izvođenja i savremenog pozorišta“ Patrisa Pavisa.

Važan deo pratećeg programa biće posvećen jednom posebnom projektu „Sedimo na grani: Solidarnost ili sunovrat“.

Reč je o međunarodnoj trodnevnoj konferenciji (17. -19. septembar) o ekološkoj krizi, klimatskim promenama i načinima na koje se sa njima društvo suočava, kao saradnja festivala BITEF i platforme „Zajedničko“, koji je predstavila Marijana Cvetković, ko-kustoskinja manifestacije.

U tom projektu tokom tri dana će učestvovati 30 osoba iz mnogih sfera – umetnosti, aktivizma, politike, iz Srbije, čitavog regiona, ali i iz Francuske, Belgije, Sirije, Meksika.

„Bitef Polifonija“ kao redovan obiman segment festivala je zapravo uvek zamišljen kao poseban festival, a odigraće se od 20. do 24. septembra sa veoma raznolikim programom, gde spadaju debate i mnoge predstave, kao „Ana Frank“ u režiji Jelene Bogavac (Šabačko pozorište), „Dečak sa koferom“ u režiji glumca Damjana Kecojevića (Malo pozorište „Duško Radović“) i druge.

Najviše interesovanja će pobuditi dva master klasa značajnih pozorišnih reditelja.

Vim Vandekejbus će držati dva dana 16. i 17. septembra svoj master klas u saradnji Bitefa i Servisa za savremeni ples, a prostor će biti naknadno određen.

Čuveni belgijski reditelj i koreograf će svečano otvoriti BITEF 2021 svojom predstavom „Tragovi“ 15. septembra na sceni „Ljuba Tadić“ JDP-a, u produkciji trupe „Ultima vez“ iz Brisela.

Drugi master klas će 24. septembra imati francuski reditelj i muzičar Frank Vigru na maloj sceni „Predrag Pepi Laković“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Ovaj svestrani umetnik će u Glavnom programu gostovati sa jednočasovnim komadom „Fleš“ (iz francuskog grada Menda), koji će se igrati 24. i 25. septembra i ujedno zatvoriti dvostruko izdanje 54.-55. BITEF-a na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ BDP-a.

Direktor festivala i Bitef teatra Miloš Latinović i Medenica iskreno se nadaju da svakodnevno pogoršanje situacije sa pandemijom neće pokvariti održavanje BITEF-a, i za sada su potvrđene predstave svih programa, tako da nijedna neće biti igrana onlajn, već samo uživo.

Podsetimo, Glavni program će imati uvertiru dve večeri 13. i 14.09. kada će se igrati dva komada iz produkcije BDP-a: „Living Room“ – autorski projekat nemačkog reditelja Ersana Mondtega, kao premijera festivala, i delo „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, već viđeno na premijeri ovog proleća.

Dalje selekcija obuhvata komade – „Pluća“ Dankana Makmilana, reditelja Žige Divljaka (15. i 16.09., Bitef teatar) – SNG Drama iz Ljubljane, „Klimatski plesovi“ (17.09. Teatar na Brdu) u koreografiji Amande Pinje (Austrija, Meksiko, Čile), „Farm Fatale“ Filipa Kena (18. i 19.09., Pozorište na Terazijama), u koprodukciji Francuske i Nemačke.

Takođe, publika 54. i 55. BITEF-a će gledati najdužu predstavu na festivalu „Neprijatelj naroda“ Henrika Ibzena (19.09. Narodno pozorište) slavnog reditelja Tomasa Ostermajera („Šaubine“, Berlin), od dva i po sata, domaću produkciju „Kasper“ Petera Handkea (20.09. JDP) u režiji Miloša Lolića, „Future Fortune“ Dragane Bulut (21. i 22.09. Bitef teatar) iz Berlina.

U selekciji je i koreografski komad „Opčinio sam te“ Ehsana Hemata (21. i 22.09. Atelje 212) iz Brisela, direktan prenos onlajn predstave na Zoom platformi „Višnjik u višnjiku“ po Čehovu, u režiji hrvatskog umetnika Boba Jelčića (22.09. Bitef kafe), „Kao da kraj nije sasvim blizu“ reditelja Nikole Zavišića (23, 24, 25.09. Bitef teatar, ukupno 15 izvođenja) i „Konferencija odsutnih“ trojice autora – Štefana Kegija, Danijela Vecela i Helgarda Hauga (23 i 24.04., scena „Raša Plaović“ NP).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.