U trendu

Predstavljen program 18. Beogradskog festivala igre

BEOGRAD – Direktorka Beogradskog festivala igre (BFI) Aja Jung danas je predstavila program 18. izdanja ove pozorišne smotre susretom sa medijima na sceni JDP-a i putem onlajn druženja sa prvacima i solistima „Njujork Siti baleta“, direktorom trupe Malpaso iz Havane i drugim umetnicima koji će od marta gostovati u Srbiji.

Plesačka trupa koja će otvoriti 18. BFI jeste upravo „New York City Ballet“ 6. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a zatim 7. marta na velikoj sceni JDP-a, da bi treće izvođenje imao 11. marta u Nacionalnom teatru igre u Budimpešti.

Publiku u ta tri izvođenja u tri različita grada i u dve države očekuje pravi spektakl, jer je u pitanju zapravo kolažni projekat, gde će biti čak osam plesnih komada u jednoj predstavi, što se retko može videti na ovim prostorima.

Te koreografske minijature su – “Clašical Pas de Deux”, “Andantino” u koreografiji američkog reditelja i plesača Džeroma Robinsa, “Dijamanti” gruzijskog koreografa Žorža Balanšina na muziku Čajkovskog, kao i “Neodoljivo” prema muzici pokojnog kralja popa Majkla Džeksona.

Igrači projekta “Neodoljivo” su Antonina Skobina i Denis Drozđuk, koji su na ovoj konferenciji preko Zoom platforme izrazili veliko zadovoljstvo što dolaze u Srbiju.

“Volimo da dolazimo negde prvi put, kao što će biti kod vas i uželeli smo se putovanja i nastupanja. Ovde u Njujorku skoro su nam sve zatvorili, sve prostore za igru, vežbanje, ili ih ima jako malo, tako da smo se svi preselili u svoje domove da tamo vežbamo koreografije za predstave”, istakao je plesač Drozđuk.

Onda se na simpatičan način uključio još jedan plesač iz te predstave Danijel Ulbriht.

“Njih dvoje sigurno vam deluju jako mirno, fino i tiho. Ali samo tako deluju. Zato kada izađu na scenu i zaigraju, postaju prava vatra”, nagovestio je Ulbriht.

Ovaj umetnik će se predstaviti srpskoj i mađarskoj publici u omnibusu sa dva komada – “Đavolci” danskog koreografa i reditelja Johana Koborga i “Tri muškarca” na muziku čuvenog kompozitora Astora Pjacole, gde će mu se pridružiti Drozđuk.

Ostali manji komadi koji će se izvesti u okviru „Njujork siti baleta“ su “Clašical Pas II” i “Posle kiše” britanskog koreografa savremene ige Kristofera Vildona.

Umetnica plesa iz Srbije Bojana Mitrović, koja živi u Nemačkoj, je na Zoom susretu izjavila da je veoma srećna što će nastupati na BFI sa predstavom “Lanac duše” 5. aprila u JDP-u, i to će joj biti prvi put da nastupa u Beogradu u bilo kom scenskom projektu.

Ona će nastupiti sa trupom “Tanzmainz” iz nemačkog grada Majnca, u koreografiji Šeron Ejal iz Jerusalima.

Pravi doživljaj ove predstave je u tome što se na sceni nalazi čak 15 igrača koji plešu kao jedan, u komadu o usamljenosti, ljubavi i čežnji.

„Tanzmainz“ je kompanija savremene igre pri Državnom teatru u Majncu i od 2014. godine ovaj ansambl čine 22 igrača i produkcijski tim, a upravnik je Hone Dorman, takođe jedan od gostiju ovog susreta.

„Malpaso kompanija igre“ iz Havane nastupiće na 18. BFI 3. aprila u Ateljeu 212 i 5. aprila u SNP, takođe u vidu fragmentarne predstave, koja sadrži svojevrsnu trilogiju unutar jedne celine, pravi triptih.

Ispred te plesne kompanije od sagovornika je bio Fernando Saez, koji je predstavio trupu i predstave na programu.

Ti komadi su “Neukrotivi valcer” koreografkinje iz Kanade Azur Barton, “24 sata i pas” Osnela Delgada, plesača i osnivača Malpasa i “Tabula Raza” originalno kreirano za Baletski teatar Pitsburga, 1986. godine, koreografa Ohada Naharina, stalnog saradnika Kompanije Batševa i tvorca Gaga pokreta.

Ubrzo nakon osnivanja 2012. godine, Malpaso je postala jedna od najtraženijih kubanskih trupa savremene igre, čiji je međunarodni ugled neprestano rastao.

Ako bude sve po planu, BFI će predstaviti veoma bogat program.

Tako je za 20. mart u SNP planirana “Transverzalna orijentacija” Dimitrisa Papajoanua iz Atine, 23. i 24. marta u BDP “Normalno.” Đulijerme Botelja, trupe “Alias” iz Ženeve, 25. marta u Madlenianumu “A.jesmo li svi mi žrtvovani?” Roberta Zapale, Kompanije “Zappal Danza” iz Katanije.

Takođe, na BFI gledaoci će imati prilike da gledaju i naslove, među kojima, “Još jedna stvar” Adi Butrusa – osnivača istoimene trupe iz Tel Aviva – 28. i 29. marta u BDP, “Avgust” Alesandra Šjarona iz Ankone – 1. aprila u Ateljeu 212, “Kraljevina” Aleksa Serana, Grupa gospodina Serana iz Barselone – 4. aprila u BDP, “Čudesna dinamika” Džejmsa Semjuela Smita iz Njujorka – 6. aprila u Madlenianumu i 7. aprila u SNP.

Tokom aprila biće gostovanja “Linija grebena” Kompanije Megi Maren, “Peeping Tom” iz Brisela, “Nadmudrivanje đavola” Kompanije Akrama Kana iz Londona, “Alter ego” Jakopoa Godanija, kao i Drezden Frankfurt Kompanija igre.

Za maj su, pored ostalih, najavljeni Balet Džez Montreal sa četiri komada, dok je kao finale najavljena predstava „Body Traffic“ iz Los Anđelesa 25. septembra u SNP i 26. septembra u Madlenianumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar