U trendu

Predstavljen roman Jozefa Paneka u Narodnoj biblioteci Srbije

BEOGRAD – Roman “Ljubav u doba globalnih klimatskih promena“ savremenog češkog pisca Jozefa Paneka u prevodu Tihane Hamović predstavljen je večeras u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije.

“Glavna tema ovog romana su predrasude koje niko od nas ne može izbeći. Glavni junak se, došavši u Indiju, suočava sa sopstvenim predrasudama o ženi druge boje kože“, naveo je ovom prilikom autor Jozef Panek, koji je za ovo delo 2018. godine ovenčan prestižnom češkom književnom nagradom “Magnesia Litera.“

Predrasude, kako Panek navodi, postoje sa svih strana, a glavni junak, Tomaš, njih je svestan i pokušava da se s njima izbori, te preispituje samog sebe.

“Sklonost ka predrasudama deo je našeg evolucijskog razvoja. Mi uvek strahujemo od novih i nepoznatih stvari, pa prema njima imamo predrasude“, objašnjava Panek.

Glavni junak Tomaš ima problema s ljubavlju – ni sa kim ne može da je ostvari, a kada se to i desi, lako je izgubi, bilo da je sa bivšom ženom, sinom ili sopstvenom zemljom.

“Tomaš nema mnogo ljubavi u svom životu… Ali, čak ni globalne klimatske promene ne mogu da ubiju ljubav. Možda upravo na primeru ovakvog čoveka, koji nema svoju domovinu, koji je izgubio svoje korene, možemo videti koliko je zapravo ljubav prema ljudima, sunarodnicima i vlastitoj zemlji važna za jedno biće, i koliko je čovek pometen ukoliko je nje lišen“, ističe Panek.

Kako Panek potom dodaje, iako Tomaš ne pripada nikome i ničemu, ipak pripada samom sebi i ne bi mogao proći kroz sva svoja iskustva da nije ostao svoj.

Među ostalim temama kojih se Panekov roman dotiče jesu i rasizam, problem globalizacije, problem Evrope i fenomen sreće.

“Meni se čini da je češka literatura kojom sam se ja bavio izvirala iz jednog užeg češkog života, da bismo potom kod Paneka završili u jednom od najrazbijenijih i najnegostoljubivijih gradova u Indiji. To globalno iskustvo proizvodi globalnu književnost, kod svih nas… Književne razmene predstavljaju globalni projekat i meni je jako drago da smo u tom projektu zajedno“, rekao je v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimir Pištalo.

Direktorka i glavna urednica Izdavačke kuće Akademska knjiga Bora Babić navela je da su izdavači prošle godine u oktobru, kada se saznalo da neće biti Sajma knjiga, smislili jedan veoma zanimljiv slogan, koji glasi “Nema Sajma, ima knjiga“.

„Ja bih tom sloganu dodala još jedan, a to je – Nema Sajma, ima pisaca, a dokaz za to je Jozef Panek, koji je danas doputovao iz Praga“, navela je Babić.

Jozef Panek doktorirao je matematiku i fiziku na Karlovom univerzitetu u Pragu.

Kao pisac se češkoj publici već predstavio pišući u formi kratkih priča, a “Ljubav u doba globalnih klimatskih promena“ njegov je prvi roman kao takav.

Predstavljanju knjige je prisustvovao i konzul u Ambasadi Češke Petr Doležal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar