Predstavljen srpsko-albanski, albansko-srpski onlajn rečnik

PRIŠTINA – Najveći ikada stvoreni albansko-srpski i srpsko-albanski onlajn rečnik od 20.000 reči predstavljen je danas u Prištini, na Evropski dan jezika, saopštio je UNMIK.

UNMIK i Međunarodna organizacija za migracije (IOM) podržali su novi onlajn rečnik, koji je prvi standardni rečnik izrađen u saradnji lingvista iz Beograda i Prištine.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šefa UNMIK-a Zahir Tanin zahvalio je IOM i britanskoj ambasadi na podršci i čestitao akademicima na njihovom dostignuću.

Naglasio je značaj ove inicijative u duhu Foruma za izgradnju poverenja 2018. u Ljubljani, na kojem su učenje jezika i jezička raznolikost identifikovani kao centralni elementi međuetničkog pomirenja i dijaloga, navodi se u saopštenju UNMIK-a.

Naveo je da “jezičke prepreke mogu obeshrabriti zajednice od potpunog ostvarivanja njihovih ljudskih prava i osnovnih sloboda, stvarajući ili produbljujući nepoverenje”.

Rečnik predstavlja deo šireg programa za jezička prava, koji podržava britanska ambasada u Prištini i UNMIK.

Taj program, kako se dodaje u saopštenju, obuhvata onlajn platformu za učenje jezika VocUp , koja ima više od 22.000 korisnika, kao i kurseve u više opština širom KiM,

Rečnik će u narednim godinama biti proširen na 50.000 reči.

Kako se navodi u saopštenju, rečnik je dostupan na adresi „https://www.fjalor-recnik.com/“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.