U trendu

Predstavljen zbornik “Nonument“ BINA

BEOGRAD – Zbornik “Nonument“ predstavljen je u Galeriji “Artget“ Kulturnog centra Beograda, u okviru Letnje filmske škole Beogradske internacionalne nedelje arhitekture – BINA, saopštila je danas direkcija ove manifestacije.

Po rečima direkcije BINE, zbornik je nastao “kao rezultat višegodišnjeg istraživanja sudbine i budućnosti širokog spektra ugroženih, zanemarenih, a nekada slavljenih zgrada, stilova i građevina“ i “osvetljava mnoge od najžeščhih rasprava u oblastima arhitekture i konzervacije, ali i političkih i kulturnih tokova koje ih oblikuju“.

“Jedan od najvažnijih ciljeva projekta “Nonument“ je da shvatimo da svaka pojedinačna zgrada, kompleks, svaki javni prostor kojim smo se bavili, a koji još nije uništen, ima interesantan, vredan i smislen život ovde i sada, takođe… Možda nije profitabilan ili društveno prepoznat, ali život postoji, ponekad u mnogo raznovrsnijim formama, u okvirima onoga što nam izgleda kao nedovoljno iskorišćen prostor”, istakao je urednik izdanja Miloš Kosec.

Arhitekta i kustoskinja Danica Sretenović osvrnula se na značaj ove publikacije, ističući da je ona “nešto potpuno novo i jako bitno za definiciju prostora u kojem živimo“.

“Sama reč “nonument“ nigde ranije nije bila prisutna, a opisuje neke objekte koji su zapravo u stanju ruševine ili su zaboravljeni, ali su i dalje jako moćni u sećanju samih ljudi ili imaju veliku arhitektonsku vrednost… Postoji neka napetost i kontrast između njihovog stanja danas i toga što su oni značili“, navela je Sretenović.

Arhitekta i urbanistkinja Ljubica Slavković dodala je da je “Nonument“ jedna “igra otkrivanja“ i da se u toj igri reči i neodređenosti pojma otkriva potencijal za sve ono što se dešava na stranicama ove publikacije.

“Upravo u toj igri reči, u neodređenosti pojma koji nam nešto nagoveštava, ali ne definiše, koji nas poziva da promislimo na šta se odnosi, a ne nudi nam eksplicitna značenja, otkrivamo potencijal za sve ono što se dešava na daljim stranicama ove knjige i svuda tamo dokle ona seže“, rekla je Slavković.

Po njenim rečima, to je “poziv na promišljanje, na ponovno tumačenje, otkrivanje potencijala i značenja postojećih izgrađenih struktura, i uopšte, arhitekture i urbanizma kao tekstova kulture, društva, i svih veza koje su u njih utkane”.

Zbornik “Nonument“ podeljen je u četiri poglavlja – Refleksije, Studije slučaja, Indeks nonumenata i Vizuelni eseji – okuplja niz teorijskih i na praksi zasnovanih uvida u neologizam “nonument“ i sa njim povezana pitanja arhitektonskog sečhanja, negacije, napuštanja i ruiniranja.

Sam izraz “nonument“ opisuje arhitekturu, javne prostore i spomenike koji su prošli proces transformacije unutar kojeg su stekli novo značenje – nonumenti su skriveni, napušteni, neželjeni ili na drugi način zaboravljeni izgrađeni prostori koji su nekada imali snažnu simboličku vrednost, a danas imaju potencijal da se prenamene, povrate i ponovo upotrebe.

Letnja filmska škola, u okviru koje je zbornik predstavljen, filmska je radionica u okviru evropskog projekta “The Future Arćitecture Platform“ i trajaće do 26. septembra.

Ovu radionicu BINA organizuje u saradnji sa Računarskim fakultetom iz Beograda, Festivalom arhitekture iz Kopenhagena, Maxx muzejem iz Rima i Trijenalom arhitekture iz Osla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.