U trendu

Predstavljena knjiga „Hronologija FEST-a: Sanjati otvorenih očiju (1971-2022)“

BEOGRAD – Promocija knjige „Hronologija FEST-a: Sanjati otvorenih očiju (1971-2022)“ Ivana Karla, održana je danas u okviru edicije „FEST-ovih 50“ u Čitaonici fonda umetnosti Biblioteke grada Beograda (BGB), koja je i izdavač ovih dela.

Osim autora, na promociji je govorila i Jasmina Ninkov, direktorka BGB, koja je istakla da je današnja promocija na mestu Odeljenja umetnosti, kao jedan redak Fond u Srbiji koji okuplja knjige isključivo iz domena umetnosti.

„Knjiga nam je izašla u ediciji o Festu, dakle bavimo ovde filmskom umetnošću. Ipak, kad se kaže FEST, ne misli se samo na festival. FEST je kulturna istorija Beograda i cele Srbije, čitavog vremena i hronika u svetskim okvirima, jer je za vreme Jugoslavije bio naširoko priznat u celom svetu“, ocenila je Jasmina Ninkov.

Ona je podsetila da je edicija „FEST-ovih 50“ osvojila i nagradu na prošlom Beogradskom sajmu knjiga 2022, „tako da su knjige izazvale veliku pažnju, jer predstavljaju nezaobilazni okvir za svakoga ko želi da se bavi umetnošću“.

Ninkov je najavila da su još dve knjige u planu da izađu – o dramaturgu, reditelju, filmskom kritičaru Slobodanu Novakoviću (1939-2007), koju piše njegov sin, poznati TV reditelj Marko Novaković, kao i o scenaristi i režiseru Dejanu Đurkoviću (1939-2003), važnog dela istorije FEST-a.

Na sve to, u izdavaštvu BGB planiraju i knjigu o antologijskom reditelju Dušanu Makavejevu (1932-2019).

Diplomirani filmski i televizijski producent sa Fakulteta dramskih umetnosti, do nedavno na funkciji gradskog sekretara za kulturu Beograda, kao i do juče predsednik Odbora Festa – Ivan Karl je napomenuo da se sa direktorkom Ninkov dogovarao još pre tri godine da se objavi treće, dopunjeno izdanje njegove knjige „Hronologija FEST-a: Sanjati otvorenih očiju (1971-2011)“, koju je publikovao 2012. godine.

„Ideja edicije je da pričamo o Festu, tako smo objavili knjige o važnim ljudima ovog festivala kao što je osnivač Milutin Čolić, selektor Nebojša Đukelić, Dinko Tucaković, a tu smo uvrstili i dopunjeno izdanje knjige „Emir Kusturica: Kult margine:“ Gorana Gocića”, podsetio je Karl na izdanja iz ovog serijala.

Do skoro predsednik Odbora Festa je naveo da je na jubilej od 50 godina festivala 2022. uvideo da neke stvari moraju da se menjaju u koncepciji, i posebno je ponosan na činjenicu da je tako velika manifestacija sa inostramim gostima održana i za vreme pandemije korona virusa.

„Želeo sam da FEST održimo za vreme Kovida, makar ga pomerali sa februara na maj mesec, kako je bilo 2021. godine. Naredne 2020. godine smo ga održali baš pre nego što je krenula pandemija. Nisam hteo da Fest ponovo pravi pauzu kao što je bilo tokom istorije. Nakon 50. izdanja, kao veliki povod, rešio sam da se vratim svom rukopisu od pre 10 godina. Onda sam dopisivao sve dalje o Festu zaključno sa 2022. godinom, ali sam i doterao prethodne tekstove“, napomenuo je Ivan Karl, od ranije poznat kao TV lice, autor raznih emisija o filmu.

On je istakao da je bilo neminovno da se prelazi na takmičarski program Festa, koji ranije nije bio uključen, tako da je to važna novina u promeni koncepcije.

„Ko god bude istraživao Fest, ova knjiga, monografija, može mu biti polazna osnova. Naravno, ne može samo ova knjiga da bude dovoljna, jer o Festu ima toliko toga da se ispriča. U knjizi je prisutno istraživanje o Festu, ali i ono o čemu sam i ja bio svedok kao deo Festa. Ipak je to festival koji je promenio nekoliko država, a opet je ostao i dalje najveći u Srbiji, koji ima još uvek najveći potencijal”, ocenio je Karl i dodao da i u regionu malo ima toliko velikih filmskih festivala.

Karl je naglasio da će se dalje videti kuda će Fest ići, kako će se razvijati, posebno zbog situacije u svetu gde su striming platforme (Netflix, Amazon Prime Video, Paramount +, Disney +, Apple TV +, Hulu, HBO Max, Peacock), preuzele filmsko tržište.

Kako kaže mnogi gledaju ostvarenja na svom kompjuteru, laptopu, tabletu, telefonu, a ne ide se toliko u bioskope kao nekada.

„Najvažnije je da FEST postoji i opstaje, jer je on kulturna mapa i naša svest, jedan pravi fenomen koji je prevazišao osnovu festivala“, zaključio je Ivan Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.