U trendu

Predstavljena knjiga o Martovskom festivalu Dunje Jelenković

BEOGRAD – Povodom početka 70. Martovskog festivala, sinoć je u Klubu Doma omladine Beograda, održano je predstavljanje knjige „Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, 1954–2004. Od jugoslovenskog socijalizma do srpskog nacionalizma“ autorke Dunje Jelenković, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Publici su se obratili Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala. O knjizi su zatim razgovarali Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, Janko Baljak, reditelj i profesor FDU, i autorka.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, rekao je da mu je veliko lično i profesionalno zadovoljstvo što će ova knjiga da komunicira sa publikom ne samo u Srbiji, već i van zemlje.

„Martovski festival je jedan od najvažnijih festivala, a naročito veliki trag je ostavio kod autora iz Hrvatske, Slovenije, i Makedonije, s kojima sam o knjizi razgovarao u prethodnih godinu dana“ kazao je Matić.

Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala kaže da svaka filmska studija je dragocena, a pogotovu ova koja u fokusu ima Martovski festival, i to od njegovog osnivanja.

„Studija Dunje Jelenković je utoliko značajnija što prati pre svega onaj možda najznačajniji segment ove vrste kinematografije – dokumentarni film, koji je prolazio razne mene. Ideološke, od onoga što su bile teme vezane za Prvi i Drugi svetski rat, pa neke prve kritičke filmove u doba Crnog talasa, sve do onih godina kada je prestao da postoji jedinstveni jugoslovenski kulturni i državni prostor, nakon raspada 1991. godine“ rekao je Dabić.

Janko Baljak, reditelj i profesor FDU, između ostalog naglašava da je kontekst ove knjige ono što je izdvaja od uobičajene literature koja se bavi ne samo festivalima.

„Istorijska distanca i društveni, ekonomski i politički kontekst je ono što je ovu knjigu izdiglo iznad filmske literature. Ona je postala jedan prilog istoriji Jugoslavije. Ona će biti nezaobilazno štivo u vremenima koja dolaze, i ljudima koji će kroz ovakav kontekst bolje saznati ono što se nama zapravo dešavalo svih ovih godina“ rekao je Baljak.

Dunja Jelenković, autorka knjige, o temi kojom se bavila ističe da je zanima program festivala, gde film kao takav predstavlja tek jedan od elemenata onoga što je program.

„A taj program menja i modifukuje svoje potencijalno značenje u skladu sa društvenim, političkim, i drugim kontekstima u kojma je prikazan. Ovom knjigom sam želela da ponudim svoj skromni doprinos već bogatoj literaturi o izgradnji kulture sećanja, o izgradnji identiteta na ovim prostorima, ali pre svega doprinos istoriji i teoriji festivala“ kaže Jelenković.

Prva detaljna kritička studija o jednom od najstarijih festivala u Evropi, knjiga Dunje Jelenković nudi analizu programa Kratkog metra od osnivanja 1954. do zvaničnog završetka njegovog jugoslovenskog perioda 2004. godine, kada se otvara za strane filmove i menja ime u Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Tekst ispituje kako festival učestvuje u procesu izgradnje nacionalnog identiteta u dve države rođene iz rata neposredno pre, odnosno tokom njegovog dugog postojanja – socijalističkoj i post-socijalističkoj Jugoslaviji.

Budući da publika često dokumentarni film shvata kao verodostojni izraz stvarnosti, a ne kao njeno umetničko tumačenje, knjiga ispituje koje su verzije „stvarnosti“ predstavljane publici u dramatičnim društvenim i političkim okolnostima dvaju razmatranih perioda.

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, a publiku očekuje bogat takmičarski i revijalni filmski program, kao i brojni stručni programi za profesionalce i studente, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, tribine, promocije knjiga i drugi prateći sadržaji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.