Predstavljene „Tajne slavnih Srba“ u Kući Đure Jakšića

BEOGRAD, 12. decembra – Kuća Đure Jakšića u Skadarliji bila je prepuna u utorak uveče, a razlog je bila promocija nove knjige Aleksandra Đuričića „Tajne slavnih Srba“.

Muzičar i pisac Marko Šelić Marčelo vodio je promociju, a o knjizu su pored autora i izdavača Vukotić Media Manojla Vukotića, govorili i istoričarka Radina Vučetić i arhitekta i strit-art umetnik Andrej Josifovski Pijanista.

Nesvakidašnje veče uveličali su i glumci Vesna Čipčić i Zafir Hadžimanov.

Radina Vučetić pohvalila je knjigu jer što osim o slavim ličnostima čijim životima se bavi, dosta govori i o 20. veku u kome su oni živeli.

Istakla je i da su mnogi od njih sa ovog sveta ispraćeni na način na koji nisu želeli, kao i da njihove oporuke i poslednje želje često pokazuju koliko su bili skromni, ali i rezignirani ljudi.

Aleksandar Đuričić je podsetio da je prošle godine srušena kuća Đure Jakšića u Kragujevcu, a na tom zdanju koje propadalo 20 godina bio je grafit: „Nije važno šta je bilo, nego kako je do toga došlo?“

„Knjiga ‘Tajne slavnih Srba’ upravo otkriva šta je bilo i kako je do toga došlo da 23 velikana srpske kulture žive i posle svoje smrti“, rekao je autor knjige.

Marčelo je konstatovao da je u vreme tabloida i rijalitija ova knjiga pravo otkrovenje, jer govori o životima velikana na sofisticiran i suptilan način.

Nakon razgovora, Alekandar Đuričić je potpisivao knjigu, a brojne goste razgalilo je nastup grupe „Hotel Makedonija“, koja je svojom neobičnom muzikom učinila ovo književno veče posebnim.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.