U trendu

Predstavljeni australijski, hrvatski, i nemački film na 51. FEST-u

BEOGRAD – Ekipe međunarodnih filmova “Opstanak dobrote”, “Baci se na pod” i “Zlato Rajne” predstavile su svoje projekte danas u Beogradu, u susretu sa medijima na 51. FEST-u.

Režiser i scenarista Rolf de Her govorio je o ostvarenju “Opstanak dobrote”, rađenom u koprodukciji Australije, SAD i Kine, koji će biti prikazan u Glavnom takmičarskom programu danas u Mts Dvorani, a preko vikenda u Domu omladine Beograda (subota) i Dvorana Kulturnog centra (nedelja).

Drama od 110 minuta je upravo imala svetsku premijeru na Berlinalu -Berlinskom filmskom festivalu.

“Projekcija mog filma u Berlinu je bila toliko tehnički savršena i fantastična, publika je bila toliko pažljiva, fokusirana, skoncentrisana na radnju, da mi se čini da ću ikada pogledati ponovo taj film u tako savršenoj izvedbi. Delovalo je da je prvi put film zaokružen, bar sam ja imao takav osećaj”, utisci su reditelja o prijemu filma u Berlinu.

U kavezu na prikolici, usred pustinje, crnkinja je ostavljena da umre. Ali izgleda da nije spremna. Beži, proživljavajući kugu i progon, od pustinje preko planine i konačno do grada u potrazi za nepoznatim početkom. Uloge tumače – Mvajemi Husein, Darsan Šarma, Dipti Šarma, Geri Vadel.

U odnosu na situaciju sa pandemijom, kako je rekao, morao je da napravi agilan film, da se više snima napolju, da ima malu ekipu, da smanji budžet, jer su to bili uslovi za vreme korona virusa.

Rolf de Her je holandsko-australijski producent i reditelj, koji je debitovao 1984. godine filmom za decu “Tail of a Tiger” (1984), a kasnije je snimio gledani hit “Bad Boy Bubby” (1993), koji je osvojio četiri AFI nagrade i Veliku specijalnu nagradu žirija na festivalu u Veneciji.

Reditelj je izjavio da je za njega film jedno putovanje, tako da junakinja upravo tako iz pustinje želi da ode do planine, tako da to i jeste pravo putovanje.

“Ima optimizma na kraju kod moje junakinje. Inače, jednostavno nemam poverenja u političare da će ikada da nam donesu neko bolje vreme, vidite i sami toliki ratovi po svetu, već se onda uzdam samo u neke pojedince”, zaključio je reditelj Rolf de Her, čiji će film “Opstanak dobrote” ići u redovnu distribuciju po Srbiji, zahvaljujući domaćoj kući MCF MegaCom Film.

Dva filma iz selekcije FEST specijal, u režiji Fatiha Akina i Nine Violić, takođe su predstavljena na današnjoj konferenciji za medije.

Nina Violić, hrvatska rediteljka i glumica, promovisala je svoj celovečernji igrani debi “Baci se na pod”, gde tumači lik majke, oca igra Goran Bogdan, a sina – Bruno Frketić Bajić.

Tri projekcije na FEST-u biće jedina prilika da se film “Baci se na pod” pogleda u Srbiji.

Premijera je večeras u Sinepleksu Ušće, a reprizne projekcije su 4. marta u 22h u Sinepleks Galeriji i 5. marta u 22.15 u Domu omladine.

„Imala sam potrebu da napravim film o tome kako nikada nismo sposobni da nešto doživimo objektivno, čak ni najtežu situaciju u životu. I sama sam prošla kroz razvod“, istakla je glumica i režiserka iz Hrvatske.

Posebno su joj zanimljive reakcije gledalaca, jer su bili na različitim stranama. Za jedne je žrtva bio muž, za druge žena, za treće dete.

„Otac dolazi iz patrijarhalnog sveta, ali ne želi to da bude, iako ne zna kako. Ne zna gde udara. Užasno želi da spasi porodicu, ali na potpuno pogrešan način. Sve što radi iritira tu ženu i na svakom koraku joj govori da je ne razume i da je nikada neće razumeti. Detetu sam, možda, dala i najracionalniju poziciju u filmu“, ocenila je Violić.

Priča filma „Baci se na pod“ prati pola sata pred rastanak jedne tročlane porodice – dok se roditelji bave prebacivanjem krivice, njihov šestogodišnjak gradi svoj svet kroz igru.

“Naišao je jedan pozitivan nalet rediteljki i glumica koje režiraju filmove u Hrvatskoj, što mi je jako drago. Čini mi se da žene imaju novi odnos prema filmu, likovima, odnosima unutar priče, i nekako su privolele publiku da idu u bioskope. Naš film je mali, “art house” projekat, nema veliki budžet, ali je dobro prihvaćen u Hrvatskoj”, rekla je Violić, koja je za dramu “Baci se na pod” osvojila nagradu “Breza” za najboljjeg debitanta na Festivalu u Puli 2022.

Premijera filma „Zlato Rajne“ je večeras u Sali 2 Sinepleksa Ušće, a reprizni termini su 4. marta u u Dvorani Kulturnog centra i 5. marta u Domu omladine.

Drama „Zlato Rajne“ (Nemačka, Italija, Holandija) u režiji tursko-nemačkog reditelja Fatiha Akina prati emigranta iz Iraka koji u Nemačkoj postaje kriminalac. On planira pljačku zlata, ali, kad sve krene naopako, otvaraju mu se druga vrata.

Film je predstavila glumica Mona Pirzad, koja voli opus ovog reditelja i sa velikim uzbuđenjem je odlazila na kasting.

„Bila mi je velika čast da radim sa Fatihom Akinom. On je neverovatan reditelj, pravi genije. Vrlo je koncizan i sažet, ima dar da u nekoliko rečenica, ponekad čak i u jednoj, prenese glumcima ono št želi. Dok sam snimala neke veoma intenzivne scene, učinio je da se osećam potpuno bezbedno“, rekla je Mona i naglasila da joj je njegov nagrađivani film “Glavom kroz zid” (Zlatni medved u Berlinu 2004) apsolutno omiljeni ikada.

Bilo joj je važno da svojom ulogom i filmom o izbeglicama otvori oči gledaocima, da postanu svesni sveta oko sebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.