U trendu

Predstavljeno kulturno dobro fruškogorskih manastira

NOVI SAD – Izložba “Rukopisna knjiga u bibliotekama Fruškogorskih manastira” otvorena je u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Reč je o projektu “Katalog biblioteka fruškogorskih manastira” koji traje 14 godina.

Autorke izložbe i kataloga su bibliotekarke Vesna Petrović i Dubravka Simović.

Dubravka Simović kaže da su poslednje dve knjige koje su objavljene od istorijskog značaja.

Prva je “Katalog stare štampane knjige u bibliotekama Fruškogorskih manastira”,a sada se predstavljaju rukopisne.

„Odlučili smo da poslednju knjigu koja je toliko dragocena prikažemo i na izložbi koja može da se prenosi i da obilazi Srbiju kako bi ljudi videli šta se danas nalazi u fruškogorskim manastirima. Pretpostavljamo da to nije sve od rukopisa, ali pošto se radi o dugotrajnom poslu, ako se pronađe još publikacija, pravićemo prošireno izdanje. U Manastirtu Beočin otkrili smo knjigu iz 1399.godine. Radi se o Stihovnom prologu za maj, jun, jul i avgust koji je prepisao episkop Marko u Pećkoj patrijaršiji. Smatralo se dugo da je izgubljena“, ističe Dubravka Simović.

Vesna Petrović koja je osmislila projekat kaže da je povod bilo 500 godina od postojanja manastira Krušedol.

Ideja je da se osnivaju biblioteke u manastirima, da se obrađuju manastirske knjige i da se promoviše kulturno blago.

„Za ovih 14 godina rada uredili smo 14 manastirskih biblioteka. Kada smo počeli na Fruškoj gori je bilo 16 manastira, a sada ih ima 23. Kako se rađaju manastiri tako će se formirati i biblioteke. Nabavili smo više od 20.000 knjiga, a kada smo počeli bilo je desetak hiljada. Svake godine organizujemo stručne skupove u manastiru Velika Remeta i štampamo kataloge i zbornike radova sa ovih skupova. Jedan je upravo ovaj koji predstavljamo, a koji je kulturno dobro Srbije od izuzetnog značaja“, kaže Petrović.

Projekat se realizuje pod okriljem Srpske čitaonice u Irigu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.