U trendu

Predstavom „Demokratija“ otvorena Letnja scena BDP-a

BEOGRAD – Letnja scena Beogradskog dramskog pozorišta pod nazivom „BDP Globos osiguranje Arena“ otvorena je večeras izvođenjem predstave“Demokratija“ prema drami ruskog pisca Josifa Brodskog, u režiji Veljka Mićunovića koja je na repertoaru BDP od 15. maja.

U tom komadu dominira izvanredan hrvatski glumac Ozren Grabarić, dok uz njega igraju Tamara Aleksić, Ivana Nikolić, kao i glumci Arpad Mesaroš i Gabor Pongo iz Novosadskog pozorišta, koje je koproducent projekta.

„Demokratija“ će biti na repertoaru 4 večeri zaredom, dakle još 6, 7. i 8. avgusta.

Onda 12, 13, 14. i 15.8. sledi komad “Sumrak bogova” (2019) prema kultnom filmu (1969) Lukina Viskontija, u rediteljskoj postavci Jagoša Markovića, gde igra veliki i značajan ansambl, koji predvodi Branka Katić, nova članica BDP-a.

Uz slavnu srpsku filmsku glumicu sa međunarodnom karijerom, u ovoj mračnoj drami igraju i Milica Zarić, Jovo Maksić, Isidora Simijonović, Vanja Nenadić, Milan Čulilović, Slobodan Boda Ninković i drugi.

Repertoar Letnje scene „BDP Arena“ biće zanimljiv publici koja je propustila da pogleda neke od uspešnijih projekata BDP-a, kao i za one koji žele da ponovo gledaju te predstave u drugačijem ambijentu.

Uređena za novu letnju sezonu, BDP scena se nalazi tačno iza pozorišta, ulaz je iz Daničareve ulice, a tokom avgusta i septembra biće jedini teatar sa predstavama na otvorenom.

Značajan adut BDP-a svakako je “Crna kutija” prema modernom italijanskom filmu “Savršeni stranci” (2016) Paula Đenovezea, u režiji Andreja Nosova, koja će se igrati u nizu – 19, 20, 21. i 22. avgusta. Ekipa je sledeća – Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Ivan Zarić, Aleksandar Vučković, Ivana Nikolić i drugi.

Delo „Jugojugoslavija“, kao i „Demokratija“, realizovano je u prethodnoj sezoni, i zanimljivo je da se kao kompletan autor potpisuje Bon Park, nemački reditelj korejskog porekla.

U drami koja obrađuje temu zemlje koja više ne postoji, glume – Jadranka Selec, Isidora Simijonović, Jelena Čvorović Paunović i Nikola Malbaša.

Time se završava program za avgust, a nastavlja se odmah početkom septembra kada će se publici ponovo predstaviti spomenuti hrvatski glumac Ozren Grabarić koji ubedljivo nosi predstavu „Ružni, prljavi, zli“ prema italijanskom filmskom klasiku (1976) Etore Skole, u rediteljskoj postavci Lenke Udovički.

Taj komad sa velikom ekipom glumaca je na programu 3, 4, 5. i 6. septembra, a onda će ga zameniti 9, 10, 11. i 12.9. dramatizacija romana „Tiho teče Misisipi“ Vladimira Tabaševića, u režiji hvaljenog regionalnog umetnika Ivice Buljana, gde igraju Branka Katić, Vesna Čipčić uz veliki ansambl mlađih glumaca.

Takođe nova produkcija ovog teatra – „Divlje meso“ Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića biće na pozornici 16, 17, 18. i 19.9., da bi se onda kultna predstava „Let iznad kukavičjeg gnezda“ prema istoimenom filmu, igrala 23, 24, 25. i 26. septembra.

Još jedna u nizu novih produkcija „Baal“ Bertolta Brehta, u režiji slovenačkog reditelja Diega de Bree sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi određena je za kraj BDP Arene, tako da je na repertoaru 30. septembra, 1, 2. i 3. oktobra.

BDP će učestvovati i na predstojećem dvostrukom 54. i 55. izdanju BITEF-a sa novim komadima „Living Room“ (13.9.) nemačkog reditelja Ersana Mondtaga i „Cement Beograd“ (14.9.) Hajnera Milera, u režiji slovenačkog autora Sebastijana Horvata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.