U trendu

Predstavom „U agoniji“ zagrebački HNK 4. juna gostuje u JDP

BEOGRAD – U subotu 4. juna na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta biće izvedena predstava „U agoniji“ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba, najavili si iz JDP-a.

Ovo je uzvratno gostovanje HNK tačno dve nedelje posle zapaženog izvođenja predstave „Putujuće pozorište Šopalović“ Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića u Zagrebu.

Adaptaciju teksta Miroslava Krleže i dramaturgiju potpisuje Vid Adam Hribar, scenograf je Dalibor Martinis, kostimografkinja Ana Savić Gecan a kompozitor Mitja Vrhovnik Smrekar.

Drama Miroslava Krleže „U agoniji“ druga je iz ciklusa Glembajevi, uz Gospodu Glembajeve i Ledu.

Radnja je smeštena u 1922. godinu, a glavni lik je Laura, nekadašnja plemkinja čiji je nekada bogati i uticajni muž, osiromašio sa propašću Austrougarske i uspostavom Kraljevine SHS pa se odaje preljubi, piću i kocki zbog čega Laura pokušava da preživi radeći kao krojačica i pronalazi utehu u vlastitom ljubavniku.

U drami koju danas mnogi smatraju najboljom i najpopularnijom od svih Krležinih drama, igraju Krešimir Mikić, Nina Violić, Livio Badurina, Iva Mihalić, Marin Kližmanić i Ivan Colarić (muzičar).

Saradnja između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba uspostavljena je 2015. godine, posle skoro tri decenije a poslednja predstava ovog teatra odigrana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu je Kralj Lir Vilijama Šekspira u režiji Januša Kice u oktobru 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar