U trendu

Predstojeći 48. FEST u znaku Bekima Fehmiua

BEOGRAD – Sledeće godine navršava se prva decenija od smrti jednog od najvecih glumaca jugoslovenske kinematografije Bekima Fehmiua.

U znak secanja na ovog velikana domaćeg glumišta, na predstojećme 48. FEST-u biće priređena retrospektiva njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala, saopšteno je na sajtu Festa.

Bekim Fehmiu ostvario je preko 40 uloga u filmovima širom Jugoslavije, ali i brojnim internacionalnim produkcijama.

Bio je prvi istočnoevropski glumac koji je zaigrao u holivudskom filmu za vreme Hladnog rata (Avanturisti, 1971).

Sarađivao je sa rediteljima Dinom de Laurentisom i Džonom Hjustonom, a partneri na velikom platnu bili su mu Olivija de Hevilend, Ava Gardner, Dirk Bogart, Šarl Aznavur i druge svetske zvezde.

Iako nije uspeo da se probije u Holivudu, ostvario je značajnu karijeru u evropskim arthaus produkcijama, a glumio je na čak devet jezika.

Jednu od najzapaženijih uloga u inostranstvu ostvario je u mini seriji “Odiseja”, gde je imao glavnu ulogu.

Kritičari i istoričari filmske umetnosti ocenili su ga kao glumca koji je promenio istoriju naše kinematografije i to najviše zbog uloge u jednom od ključnih filmova crnog talasa „Skupljači perja“.

Ovo ostvarenje Aleksandra Petrovića nagrađeno je Gran prijem žirija u Kanu, a Bekima je gurnulo u sam vrh domaćeg glumišta.

Za ulogu Halil-bega u filmu „Roj“ Miće Popovića nagrađen je na Festivalu u Puli, a miljenik publike bio je kao vaspitac Žarko u “Specijalnom vaspitanju” Gorana Markovića.

Pozorište je bilo njegova velika ljubav i upravo u pozorištu se njegova karijera simbolično i završila.

Godine 1987. tokom izvođenja predstave Fehmiu je išetao sa scene u znak protesta zbog zapaljive anti-albanske propagande koja je počela da se širi državom.

Bio je jedna od retkih figura iz javnog života koja se pobunila protiv rastuceg nacionalizma i bratoubilačkih ratova, a svoj protest iskazivao je potpunim povlačenjem iz javnosti.

Rođen kao Albanac u Sarajevu, odrastao na Kosovu, studirao u Beogradu, a radio širom Jugoslavije – Bekim Fehmiu bio je simbol Jugoslovenstva i čovek koga su bezrezervno voleli i poštovali u celoj Evropi.

Godine 2001. objavio je knjigu uspomena, “Blistavo i strašno”, a drugi deo knjige objavljen je posthumno 2012.

Fehmiu je bio oženjen glumicom Brankom Petrić, sa kojom ima sinove Hedona i Uliksa, takođe poznatog glumca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.