U trendu

Preispitivanje izvođenja uživo na 54. i 55. Bitefu

BEOGRAD – Ovogodišnji Bitef biće održan od 13. do 25. septembra, a njegov glavni program obeležiće čak 14 predstava autora iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea.

Umetnički fokus festivala biće na dehumanizaciji tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni.

Vrhunac ovog koncepta su predstave u kojima živih izvođača ni nema na sceni.

Jedna od četiri domaće predstave glavnog programa jeste “Kao da kraj nije ni sasvim blizu“ u režiji Nikole Zavišića i po scenariju Maje Pelević, a u produkciji Bitef teatra, koja će imati čak 15 izvođenja u okviru Bitefa.

Po rečima organizatora, ovaj komad predstavlja jedan od umetnički najradikalnijih na festivalu – odigrava se u fizičko-izvedbenom okviru koji se može nazvati prostorno-vizuelno-auditivnom instalacijom i uz korišćenje veštačke inteligencije omogućava publici intimnu meditaciju na teme koje pokreće naše apokaliptično vreme.

U nedostatku izvođača, publika je istovremeno i pasivni posmatrač, ali i protagonista predstave.

Jedna od novih formi digitalnog pozorišta koja se razvila za vreme pandemije, a kao reakcija na nužnost telesnog distanciranja, jesu predstave rađene za Zoom i srodne onlajn platforme – jedna od njih je projekat “Višnjik u višnjiku“ hrvatskog reditelja Boba Jelčića kao adaptacija komada ruskog dramaturga Antona Pavloviča Čehova.

Skraćivanje i zgušnjavanje teksta, što je dramaturški postupak kome Jelčić pribegava u režijama Čehovljevih dela, ovde je izvršeno tako što je radnja fokusirana samo na odlučujući događaj: licitaciju i prodaju višnjika.

Takva dramaturška intervencija nudi “naturalističko“ opravdanje za to što glumci nisu u istom fizičkom prostoru i što se sreću samo u onom virtuelnom.

Naime, publika prati Zoom konferenciju na kojoj oni, svako iz svog prostora, obavljaju poslednje konsultacije pred licitaciju višnjika, pokušavajući da zaustave sudbinu.

Predstavu je moguće gledati sa bilo koje lokacije u zakazanom terminu (22. septembar), dok je za sve zainteresovane organizovano zajedničko gledanje u klubu Bitef teatra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.