U trendu

Preljuba sredom

Na 51. Berlinskom filmskom festivalu, održanom od 7. do 18. februara je prikazano oko 300 filmova. Na ovoj manifestaciji, koja se smatra jednom od najvažnijih, rame uz rame sa Kanskim i Venecijanskim festivalom, najveću pažnju devetočlanog stručnog žirija je privukao film Intimacy („Intimnost“).

U pitanju je ostvarenje francuskog filmskog i pozorišnog reditelja Patrice-a Chereau-a, koje je osvojilo nagradu Zlatni medved kao najbolji film, Srebrnog medveda za najbolju žensku ulogu i nagradu Plavi anđeo za najbolji evropski film.

U pitanju je dvosatno ostvarenje u kome čak 35 minuta trajanja zauzimaju eksplicitne erotske scene. Ipak, reditelj je na konferenciji za štampu, istakao da nije imao nameru da snimi ni pornografski, ni erotski film, da ga seks sam nije zanimao, i da film govori o emocijama i intimnosti. „Seks je samo način komunikacije na početku filma. Nadalje on govori o bliskosti, a ne o telesnoj požudi. Želeo sam da prikažem koliko seks može da bude lep, ali za tumače glavnih uloga nisam izabrao zvezde sa savršenim telima, već glumce koji izgledaju kao obični ljudi“, objasnio je reditelj.

Kao tumači glavnih uloga se pojavljuju novozelandska glumica Briton Kerry Fox i britanski glumac Mark Rylance. Ona tumači ulogu frustrirane domaćice, a on čoveka koji napušta ženu i stupa u intimnu vezu sa njom. Njihov odnos postoji samo sredom poslepodne, kada se sreću u iznajmljenom londonskom stanu i, skoro ne progovarajući ni reč, vode ljubav, da bi ona odmah po završetku čina napuštala stan.

Njihov odnos počinje da se produbljuje i, umesto čisto telesnog, postaje intiman. Ali, on prekasno shvata da se zaljubio, u trenutku kada se ona već vratila svom mužu, debelom taksisti koga žena vrlo malo zanima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.