U trendu

Premijera animiranih filmova đaka britanske škole

BEOGRAD – Ostvarenja učenika Britanske internacionalne škole u Beogradu, članova Kluba animiranog filma te škole, biće premijerno prikazana sutra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Klub animiranog filma Britanske internacionalne škole u Beogradu postoji osam godina i svake godine kulminacija rada kluba je premijera animiranih filmova učenika u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Školske 2018/2019 godine kroz Klub animiranog filma prošlo je 35 učenika, uzrasta od 5 do 11 godina, koji su snimili oko sto kratkih animiranih filmova.

Za neke đake ovo je već peta godina kako stvaraju u okviru kluba i to se vidi po preciznosti tehnike i kompleksnosti njihovih priča, kaže Darko Lungulov, nagrađivani filmski umetnik, reditelj i scenarista, koji vodi Klub.

Učenici se služe stop-motion animacijom koja zahteva preciznost, disciplinu i strpljenje, a deca rade u parovima ili grupi od troje i tako uče da kreativno sarađuju, objašnjava Lungulov.

Đaci su otkrivali i jedni druge učili filmskim tehnikama kao što su krupni plan, promena plana, subjektivni ugao gledanja, elementi filmskog jezika.

Deca su takođe naučila kako muzika doprinosi njihovim filmovima i kako da koriste program za montažu da bi dodali muziku, zvučne efekte i naslove.

Pored projekcije filmova u Muzeju Kinoteke, istog dana biće otvorena godišnja izložba fotografija đaka Britanske internacionalne škole u galeriji KC „Grad“.

Klub fotografije postoji u Britanskoj internacionalnioj školi pet godina i ove godine 14 učenika srednje škole učestvovalo je u radu kluba gde su učili o značaju kompozicije, kadriranja i svetla u umetničkoj fotografiji.

Tokom fotografskih izleta po Beogradu oni su istraživali grad koristeći svoje foto aparate i telefone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.