U trendu

Premijera bajke „Snežna kraljica“ 29. maja u „Radoviću“

BEOGRAD – Premijera predstave “Snežna kraljica” prema bajci Hansa Kristijana Andersena, u režiji glumca Damjana Kecojevića, biće održana u nedelju 29. maja u Malom pozorištu “Duško Radović”, najavila je autorska ekipa danas u susretu sa medijima.

Najnoviji projekat je realizovan u sa Puls teatrom Lazarevac, najmlađim prigradskim pozorištem na teritoriji Beograda, nastao 2009, kao nastavak saradnje ostvarene na predstavama „Pepeljuga“ (2020) i „Romeo i Julija“ (2022), obe u režiji Stevana Bodrože.

U predstavi „Snežna kraljica“ igraju: Mladen Lero, Maja Jovanović Spasojević, Miloš Anđelković, Marija Vićentijević Badovinac, Dušica Sinobad, Nikola Kerkez, Jovana Cvetković, Vladislava Đorđević i Jelena Ilić.

Nova predstava se već nalazi i u selekciji pozorišnog programa Beogradskog letnjeg festivala – BELEF 2022.

Režiju i scenski pokret potpisuje poznati glumac Damjan Kecojević, nekada i upravnik pozorišta “Duško Radović”, koji je 2020. debitovao kao reditelj sa uspešnim komadom „Dečak sa koferom“.

Nakon te priče za ciljnu grupu tinejdžera i malo više odraslu publiku, Kecojević se sada opredelio za čuvenu Andersenovu bajku za decu, znatno mlađi uzrast.
„Prvi plan ove priče jeste iskreno, pravo prijateljstvo dečaka i devojčice, Kaja i Gerde. Andersen u svojoj bajci ne nudi drugi model tog odnosa, nema skrivenih emocija, da se tu može izroditi ljubav između njih, i to mi se dopada. Ova bajka je i bila inspiracija za animirani hit film „Frozen“, ili „Zaleđeno kraljevstvo“, objasnio je Kecojević.

On je ukazao da se u predstavi vide stvari kroz drugo staklo gde nije sve šareno i pozitivno, da bi se onda razvijala radnja ne bi li se dostigla pozitivnost.
Kecojević je otkrio da skoro svi glumci igraju veliki broj likova, još više nego sa dramom „Dečak sa koferom“, te da mu je bilo izazovno da stvara predstavu u kombinaciji glumaca i lutki.

„Posebno je zanimljivo što je devojčica Gerda ovde prava heroina, ona je ta koja spasava dečaka, a ne obrnuto. Ali, Gerda nije akciona junakinja kao u mnogim filmovima, kada takvi ženski likovi idu prema muškom principu, razvijaju bornu, nasilje, postaju snagatorke. Ovde smo lišeni toga, već ona putem mudrosti i snalažljivosti sve pobeđuje i spasava prijatelja“, zaključio je reditelj.

Maja Jovanović Spasojević kao gost saradnik iz Puls teatra tumači upravo glavnu junakinju Gerdu, za koju kaže da joj je veoma prijalo da bude u njenoj koži, jer je taj lik kroz zaplet i problem u bajci – potraga za omađijanim dečakom Kajom, zapravo put njenog odrastanja i sazrevanja.

Glumac Miloš Anđelković je približio ovu bajku na sceni kao veoma atraktivnu, izmaštanu, rediteljski maštovitu predstavu sa puno iznenađenja i preokreta i smatra da to i jeste put kojim treba da ide ovo pozorište za decu – visoki nivo sadržaja i estetike, uz isticanje velikih, značajnih pisaca.

Glumica Dušica Sinobad je istakla da je poželela da radi sa kolegom Kecojevićem kao rediteljem nakon gledanja njegovog debija „Dečak sa koferom“, i rekla mu tada da bi igrala kod njega makar i nogu od stola, a Vladislava Đorđević vidi ovu bajku kao žensku priču u potpunosti sa velikim brojem heroina koje dominiraju, kao i njena junakinja Mala razbojnica, „gruba, ali mekog srca“.

U današnjem susretu sa medijima, upravnik ovog pozorišta za decu Alekdandar Nikolić osvrnuo se na proteklu godinu, odnosno sezonu 2020/2021,bkoja je iznedrila čak devet premijera, neke predstave su realizovane u koprodukcijama.

U aktuelnoj sezoni 2021-2022, imali su premijere opere za decu „Dečija soba“, Šekspirove tragedije „Romeo i Julija“ i adaptaciju čuvenog romana „Čarobnjak iz Oza“ u režiji Jagoša Markovića, a Nikolić je najavio i nove projekte.

Već 15.bjuna je u planu premijera predstave „Demokratija i društvo“ za decu uzrasta 6. i 7. razreda u saradnji sa EU fondovima, i nakon toga delo „Dobrodošlica svetu“, za najmlađe, od dve godine nadalje, kao i predstava posvećena 100-godišnjici od rođenja Duška Radovića (1922-1984), koju će postaviti Bojan Đorđev.

Od septembra je planirana i nova dečija opera „Mali dimničar“, koprodukcija sa organizacijom MOTO, i drugi projekti.

Hans Kristijan Andersen bio je danski pisac, najpoznatiji po antologijskim bajkama koje su prevedene na mnoge svetske jezike. Rođen je 2. aprila 1805. godine u danskom gradu Odensu, a umro 4. avgusta 1875. godine u Kopenhagenu.

Iako je napisao mnoge drame, putopise, romane i pesme, Andersen je ostao upamćen pre svega po bajkama.

Njegova dela nisu namenjena samo deci, već pođednako i odraslima. Neke od najpoznatijih bajki su mu “Carevo novo odelo”, “Ružno pače”, “Palčica”, “Mala sirena”, “Snežna kraljica”, “Devojčica sa šibicama” i druge.

U bajci i ptedstavi „Snežna ktaljica“ nekada davno postojalo je magično ogledalo koje je sve lepo pretvaralo u ružno, a sve dobro i veselo u loše i tužno.

Ovo je priča o neraskidivom prijateljstvu Gerde i Kaja koji se trude da se izbore sa svim promenama koje im se dešavaju u periodu kada je najlakše biti povređen.

Ovo je priča o odrastanju, o tome šta znači voleti, kako svako od nas u sebi nosi snagu koja nam pomaže pred najtežim izazovima i šta znači biti pravi prijatelj.

Autorski tim predstave čine još – scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Aleksandra Lalić, kompozitor muzike Vladimir Pejković i dizajnerka lutaka Sandra Nikač.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.