U trendu

Premijera filma „Jazavac pored sudom“ 2. februara u Beogradu

BEOGRAD – Domaći film “Jazavac pred sudom” prema čuvenoj pripovetci Petra Kočića, u režiji Marka Vindona iz Australije, imaće IMAX premijeru 2. februara u bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, saopštio je distributer MegaCom film.

Glumačka ekipa ove savremene i distopijske verzije književnog dela iz školske lektire čine – Daniel Kovačević, Vanja Nenadić, Ema Gojković, Mihailo Laptošević, Tamara Radovanović i Saša Kuzmanović.

U jeku vladavine Austrougarske nad Bosnom, junak David Štrbac tuži životinju jazavca koji zauzima njegovo polje kukuruza.

Prva i jedina IMAX sala u Srbiji, a i šire, nalazi se u ovom bioskopu Cineplexx Galerija u Beogradu na vodi, kao najsavremenija bioskopska tehnologija i revolucija, gde je platno veličine 336m2 i dužine 24m, što znači da je skoro duplo veće od teniskog terena

Takođe, IMAX 4K laserski projektor poslednje generacije prikazivaće na najvećem platnu slike visoke rezolucije, veće oštrine, dubljeg kontrasta.

Na adaptaciji scenarija filma “Jazavac pred sudom” radili su reditrelj Mark Vindon, glumica Ema Gojković i Rastko Jevtović.

Zanimljiva je činjenica da je film snimljen 2019. za samo dva dana u pozorištu KPGT, o čemu je bilo reči kada je projekat predstavljen na specijalnoj projekciji u okviru 49. izdanja FEST-a 2021. godine u Kombank Dvorani.

O snimanju i ideji za film, srpska glumica koja živi u Velikoj Britaniji, Ema Gojković ispričala je kako je sve počelo tako što su glumci iz istoimene predstave pozvali nju i reditelja da gledaju predstavu “Jazavac pred sudom”, koja se u Beogradu izvodila u Pozorištu “Slavija”.

„Mark Vindon je bio jako inspirisan, i iako nije tada znao ni reč srpskog, predložio je da snimimo film. Bas zato što je „Jazavac“ na neki način „muška priča“, upravo je on došao na ideju da uloge sudije igraju tri glumice. Zapravo nismo mi birali pripovetku nego je ona izabrala nas“, istakla je glumica.

Ema Gojković je već sarađivala sa Vindonom na inostranoj seriji “Infiltracija”, koju je on potpisao kao snimatelj, što mu je inače profesija, a “Jazavac” je njegov rediteljski debi, na kome je bio i direktor fotografije.

„Kočićeva pripovetka je smeštena u istorijski kontekst, a naša adaptacija može da se dešava bilo kada i bilo gde, zapravo to i jeste želeo i postigao reditelj. To je priča o ljudskoj prirodi koja može da bude stvarna za bilo koju epohu, koja se dešava i dan danas u raznim državama“, objasnila je glumica i scenaristkinja Ema Gojković.

Film „Jazavac pred sudom“ će nakon IMAX premijere, od 3. februara biti u redovnoj bioskopskoj distribuciji u bioskopima širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar