U trendu

Premijera filma „Ratne priče sa Paštrika“

BEOGRAD – U Domu Garde na Topčideru sinoć je održana premijera dokumentarno-igranog filma „Ratne priče sa Paštrika“, drugog filma autorke Slađane Zarić koji svedoči o herojskoj borbi pripadnika vojske u odbrani otadžbine u vreme NATO agresije 1999. godine.

Premijeri filma, koji je rađen u koprodukciji Radio-televizije Srbije i Ministarstva odbrane – Vojno filmskog centra Zastava, prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, državno i vojno rukovodstvo, učesnici borbi na Paštriku, članovi porodica poginulih boraca i brojni gosti, saopstilo je Ministarstvo odbrane.

Direktor Vojnofilmskog centra Zastava film i jedan od producenata, potpukovnik Goran Ikonić, zahvalio je Upravi za odnose s javnošću Ministarstva odbrane, koja je uz svesrdnu podršku ministra odbrane, obezbedila uslove za realizaciju ovog projekta.

Bitka na Paštriku, u kojoj su snage Vojske Jugoslavije od 26. maja do 14. juna 1999. godine branile teritoriju SR Jugoslavije od napada terorista potpomognutih snagama albanske vojske, odvijala se paralelno sa intenzivnim bombardovanjem od strane NATO-a.

Zahvaljujući hrabroj borbi graničnih jedinica Vojske Jugoslavije, neprijatelj je osujećen u nameri da slomi i uništi njihovu odbranu i otvori put za dodatno ubacivanje terorista na područje Kosova i Metohije.

Vojska Jugoslavije je u bici na Paštriku ostala neporažena i nanela je ogromne gubitke neprijatelju. U toj borbi, poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije.

U filmu događaje o borbi vođenoj u rejonu planine Paštrik pričaju oficiri, vojnici, rezervisti i dobrovoljci, pripadnici 549. motorizovane brigade. Svedočenja više od 30 sagovornika rasvetljavaju dešavanja od napada na karaulu Gorožup, do povlačenja vojske SRJ posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

Televizijska premijera filma „Ratne priče sa Paštrika“ zakazana je na Prvom programu RTS-a 26. maja, od 21 čas, na datum početka bitke na Paštriku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.