U trendu

Premijera hrvatskog filma „Zbornica“ večeras na 50. FEST-u

BEOGRAD – Premijera hrvatskog filma “Zbornica” rediteljke Sonje Tarokić biće održana večeras na 50. FEST-u u Kombank Dvorani, najavljeno je danas u toj ustanovi.

“Zbornica” će imati još dve projekcije na jubilarnom Međunarodnom filmskom festivalu – sutra će biti prikazana u Dvorani kulturnog centra i 3. marta u Jugoslovenskoj kinoteci.

Glavne uloge tumače Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flac.

„Zbornica“ (2021) je prvi dugometražni igrani film Sonje Tarokić.

Ona je autorka nekoliko kratkih filmova, kao što je “On Shaky Ground“ (2014), koji je prikazan na festivalu u Roterdamu (Holandija) i nagrađen za najbolji hrvatski kratki film na festivalu u Zagrebu, dok su njeni ostali kratkometražni projekti prikazani i nagrađivani na mnogim stranim festivalima.

Tarokić je predstavila scenario svog filma iz školskog miljea sa likovima učitelja, kao jedan zatvoren sistem, gde je neprekidan protok ljudi, kolega.

Suočena sa restrikcijama školskog sistema i okružena obeshrabrenim učiteljima u osnovnoj školi, nova pedagoškinja Anamarija, puna entuzijazma, ulazi u borbu sa problematičnim profesorom istorije.

Time je potpuno nesvesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici, što joj nije bila želja.

„Postojala je ideja o tom zatvorenom sistemu, odnosno neprekidnom okruženju drugih ljudi kao jedan životni teret. Tu je i upletenost likova u najsitnije moguće odnose, koji očito zamagljuju neke veće, klasičnije stvari koje ne vidimo“, istakla je režiserka.

Tarokić je navela i pojam te cirkularnosti školske godine, kako se sve ponavlja, vrši se generacijsko prenošenje problema i vrednosti kroz hijerarhiju, oličenu u liku nezgodne direktorke škole.

Rediteljka je, kako kaže, kroz metaforu šireg plana gde likovi provode čitav radni vek unutar jedne škole, gradila alegoriju zajednice.

Glavna glumica Marina Redžepović (Hrvatska) kao junakinja Anamarija se prilično menja kroz film, i iako je ona psihološkinja po vokaciji u ovoj drami, ne uspeva joj lako da se stručnim metodama izbori sa nedaćama koje su je zadesile na radnom mestu.

„Moj lik prolazi kroz niz situacija kao red malih poraza. Socijalizacija je u njenom poslu veoma važna, dakle rad sa ljudima, što ume često biti teško. Nemoguće je bez toga raditi, što ona shvata. Sećam se jedne učiteljice, koju smo slušali dok smo se spremali za film. Ona je rekla „Kad se vrata zbornice zatvore, mi samo želimo biti ljudi“. Izuzetan utisak mi je ostavila ta njena rečenica“, naglasila je glumica.

Film „Zbornica“ je osvojio nagrade na 55. Festivalu u Karlovim Varima 2021. – Specijalno priznanje glavnog žirija i Specijalno priznanje Ekumenskog žirija.

Na festivalu u Zagrebu film je odneo Specijalno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji.

Tokom 2021. godine film je učestvovao na festivalima u Valensiji (Španija), Kotbusu (Nemačka) i Torinu (Italija).

Sonja Tarokić rođena u Zagrebu 1988, magistrirala je filmsku režiju, a diplomirala književnost.

„Zbornica“ je na programu 50. FEST-a još sutra i u četvrtak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.