U trendu

Premijera monoopere „Dnevnik Ane Frank“ 5. juna u NP

BEOGRAD – Premijera monoopere “Dnevnik Ane Frank” kompozitora Grigorija Samuiloviča Frida, u režiji i izvođenju operske umetnice – soprana Antonije Mirat biće izvedena u nedelju, 5. juna na sceni Raša Plaović” Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas u susretu sa medijima.

Direkcije Muzeja žrtava genocida i Fakulteta savremenih umetnosti predstavile su u Muzeju Narodnog pozorišta premijeru značajnog muzičkog dela prema čuvenoj knjizi “Dnevnik Ane Frank”, objavljene daleke 1947. godine.

„Naša predstava je veoma neobičan, atipičan, umetnički projekat, doktorski rad Antonije Mirat. Naš Muzej kao nacionalna ustanova kulture nakon 30 godina postojanja prvi put realizuje pozorišni izraz i to jednu operu“, rekao je Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

Ristić je napomenuo da se umetnica Mirat obratila Muzeju genocida za arhivske snimke i naglasio da u ovoj multimedijalnoj predstavi jedan deo video materijala o stradanju tokom Drugog svetskog rata nikada nije prikazan javnosti, tako da će imati priliku da se vide u tom značajnom umetnickom ostvarenju.

„Važno nam je da se ovde istakne kultura sećanja kroz savremeno stvaralaštvo u svim njenim vidovima. Milioni dece su na žalost stradali u ratu, a devojčica Ana Frank ptedstavlja simbol stradanja te dece“, objasnio je Ristić i otkrio da će predstava kao mobilan projekat gostovati po gradovima Srbije i regiona.

Muzej žrtava genocida kao institucija već punih 30 godina radi na očuvanju sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Tako svim istraživačima, stručnjacima i stvaraocima muzej stoji na raspolaganju kao ustanova koja istrajno radi na prikupljanju podataka i omogućavanju korišćenja u naučne, obrazovne, kulturne i umetničke svrhe materijala u neposrednoj vezi sa stradanjima iz Drugog svetskog rata na prostoru okupirane teritorije Kraljevine Jugoslavije i Evrope.

Među mnogim savremenim stvaraocima iz Srbije i drugih država, Muzej žrtava genocida pružio je nesebičnu podršku Antoniji Mirat, doktorantu Fakulteta savremenih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom prof. mr Božidara Đurovića.

Muzej genocida je pomogao doktorsko-umetnički projekat kao još jedan iskorak u negovanju kulture sećanja na žrtve genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima.

Poznati pozorišni reditelj i dekan Fakulteta savremenih umetnosti, profesor mr Božidar Đurović, istakao je da je već dugo u pedagoškom radu i da mu je najlepše iskustvo kada sarađuje sa studentima, jer „mladi nas uče da sporije starimo“.

Profesor Đurović je otkrio da je sa Mitar sarađivao uspešno pet godina, a da je na ovom projektu imao sporednu ulogu, više kao savetnik, te da je umetnica ovde glavna kao autor – režija i izvođenje.

„Vodili smo se rečenicom Vilijama Šekspira koja kaže „Svet leži u zlu“. Po meni, 20.vek je bio vek zla, nšilja, krvi. Svi smo mislili da će 21. vek biti pun mira i ljubavi ali nije tako. Vidite šta se dešava u svetu. Šta je to zlo i kako izgleda ljudsko zlo“, obradili smo u ovoj mono operi“, analizirao je Đurović i dodao da je Antonija Mirat sjajan sopran i da se u predstavi može videti i BBC film o Aušvicu, jer je komad pun audio vizuelnih elemenata kroz arhivski video rad.

Antonija Mirat je zahvalna svim institucijama u podršci na projektu, posebno na poverenju koje joj je ukazao prof. Đurović, te podsetila da je starogrčki filozof Aristotel dao definiciju drame da mora imati mitos, mimezu i katarzu, odnosno tekst, podražavanje i krajnji čin, što njena predstava ima.

Upravnik Narodnog pozorišta Svetislav Goncić je najavio moguću saradnju sa ovom operom da bude na redovnom repertoaru, ali prvo da se izvede premijera u nedelju, čemu se raduju, i da se realizuje plan distribucije, turneje po zemlji i šire.

„Prateći materijalno i nematerijalno kultirno nasleđe Srbije, i istaći pitanje nezavisnosti Narodnog pozorišta 19.veka, na izuzetan, ozbiljan i pre svega veoma odgovoran način prepoznali smo ovaj vredan projekat kao identitet nacionalnog teatra“, primetio je Goncić.
„Dnevnik Ane Frank“ je delo koje inspiriše generacije umetnika, prevedeno je na 65 jezika, a ispričano je upravo kroz dnevnik jevrejske devojčice Ane Frank koja je postala simbol stradanja jevrejskog naroda za vreme Holokausta, pretočeno u čuvenoj knjizi (1947).

Kompozitor Grigorij Samuilovič Frid (1915-2012), i sam jevrejskog porekla, dodatno je bio inspirisan ovim delom te je literarni predložak, kao kompozitor i pisac libreta, pretočio u dosad jedinu operu na spomenutu temu.

„Dnevnik Ane Frank“, op. 60 iz 1968. godine, vrhunac je njegovog kompozitorskog opusa nakon dela “Van Gogova pisma”, još jedne njegove monoopere.

Projekat monoopera „Dnevnik Ane Frank“ je prvi put izvedena, uz klavirsku pratnju, u Moskvi, u maju 1972. godine.

U Srbiji prvi put je realizovana 2008.godine na maloj sceni Opere i teatra Madlenianum, u režiji Staše Koprivice

Antonija Mirat rođena je 1983. u Splitu, rano je počela da se bavi muzikom, a od svoje desete godine počinje da se školuje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.