U trendu

Premijera opere „Orfej i Euridika“ 23. juna u Narodnom pozor

BEOGRAD – Opera „Orfej i Euridika“ Kristofa Vilibalda Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića i koreografiji Aleksandra Ilića, uz gosta dirigenta iz Bugarske Diana Čorbanova, biće premijerno izvedena 23. juna na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U podeli se nalaze Dragana del Monako, Jadranka Jovanović, Aleksandra Angelov, Ljubica Vraneš (Orfej), Snežana Savičić Sekulić, Nevena Bridžen (Euridika), Sofija Pižurica, Ivanka Raković Krstonošić (Amor), uz učešće Hora i Baleta Narodnog pozorišta.

Reditelj Aleksandar Nikolić istakao je da režija ove opere u sebi sadrži četiri ključna pojma koji je precizno definišu.

Tu je pre svega naveo samog autora komada – nemačkog kompozitora Kristofa Vilibalda Gluka, kao revolucionara na polju sinteze muzike i drame, i jednog od najvećih reformatora opere u istoriji te scenske vrste.

Drugi pojam je samo središte Orfičkih mitova – Orfej i Euridika, koji govori o arhetipu umetniku i vrhunskoj moći produhovljene individue koja menja zakone života i smrti.

Eleusinske misterije, antički mistični kult Grčke koji je posvećen prihvatanju ciklusa života i smrti, po njemu predstavlja treći pojam.

Finalni pojam je sama misterija – zagonetka, tajna, ono što se ne može spoznati do kraja.

„Svaki od ova četiri pojma nosi sopstvenu vrednost i široko je polje za istraživanje samo po sebi. Međutim, tek njihove međuzavisne veze u režiji predstave otvaraju vrata ka suštinski inovativnoj scenskoj postavci“, objasnio je Nikolić.

Reditelj i koreograf do sada su sarađivali na mnogim projektima, među kojima je prvi bio 2015. godine – opera „Melanholični snovi grofa Save Vladisavića“ kompozitora Svetislava Božića.

Onda su usledile i poznate opere – „Faust“, „Rigoleto“, „Služavka gospodarica“, kao i plesni projekti – „Sablazan u dolini Svetog Florijana“ i najnoviji „Grand Hotel“ prema istoimenom filmu, na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum.

Njihova saradnja na pet različitih verzija Mocartove opere „Don Đovani“ (Sarajevo, Beograd, Boston…) donela im je nagradu u Ujedinjenim nacijama, kao i saradnju sa američkim i kineskim umetnicima.

Repriza opere „Orfej i Euridika“ zakazana je za 27. jun, kada će dirigent biti Zorica Mitev Vojinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.