U trendu

Premijera opere za decu „Snežana i sedam patuljaka“

BEOGRAD – Opera-bajka za decu „Snežana i sedam patuljaka“ kompozitora Dragana Karolića, prema poznatom delu Braće Grim, u režiji Ane Grigorović, premijerno je izvedena sinoć na maloj sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prema antologijskoj bajci, muzički umetnik Dragan Karolić napisao je libreto i komponovao muziku, pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, kao praizvedbu muzičkog komada operskog studija „Borislav Popović“.

U podeli su umetnici u ulogama poznatih likova – Nevena Đoković (Snežana), Jana Cvetković (Kraljica), Milena Đorđević (Ogledalo), Stefan Živanović (Princ), Luka Jozić (Lovac), Miljana Radinović, Milica Damjanac, Iskra Sretović, Sara Ristić, Nevena Milošević, Anastasija Stanković, Vera Zećević (sedam patuljaka) i Strahinja Tričković (Ogledalo; glas).

Novi komad je maštovito postavljen zahvaljujući veoma atraktivnoj, a opet svedenoj scenografiji Dunje Kostić koja je u mnogo čemu odredila predstavu.

Na pozornici je tako osmišljena gigantska knjiga na kojoj piše ime ove bajke i skoro svaki od važnih likova okreće po jednu stranicu koja zapravo predstavlja naslikanu scenografiju, odnosno uverljivo ilustrovan prostor dešavanja opere.

Predstava traje koliko i jedan školski čas, dakle 45 minuta, taman koliko je dovoljno da se zadrži pažnja najmlađima, a obraća se uzrastu od pet do 15 godina.

Rediteljka Ana Grigorović uz moderan pristup dramskom tekstu, libretu kompozitora Dragana Karolića, žanrovski je scensko delo odredila kao komediju, ne samo kao bajku, čak provladava vesela parodija u stilizovanom maniru.

U svega 45 minuta autorska ekipa pružila je deci pitku, izuzetno dinamičnu, raspevanu i zabavnu avanturu na sceni, što je postignuto zahvaljujući koreografkinji Tamari Antonijević Spasić, kao spoj svih sektora Narodnog pozorišta – Baleta, Drame i Opere.

U ovom neuobičajenom scenskom projektu igra i jedina profesionalna glumica – Milena Đorđević u ulozi čuvenog Ogledala.

Dirigent Stefan Zekić je bio važan deo muzičkog ansambla koji se već oprobao u prethodnim operama za decu iz studija „Borislav Popović“ – dela Volfganga Amadeusa Mocarta – „Čarobna frula“ i „Bastijen i Bastijena“ (drugi projekat je takođe režirala Ana Grigorović).

Opera „Snežana i sedam patuljaka“ u potpunosti je zasnovana na originalnoj bajci braće Grim, a tematski okvir zasniva se na nemogućnosti očuvanja spoljašnje, dakle površne lepote.

Poruka i cilj muzičke drame za decu jeste da se mlada publika shvati da je jedina lepota koju vredi negovati ona koju nosimo u sebi.

Koncertmajstori su Edit Makedonska/ Vesna Janšens, a u autorskom timu je i kostimografkinja Katarina Grčić Nikolić.

Narodno pozorište ovim projektom nastavlja realizaciju bajki na sceni, samo što su to nedavno bili baleti za decu iz serije Diznijevih crtanih filmova – „Petar Pan“ Džejmsa M. Barija i „Alisa“ prema „Alisi u zemlji čuda“ Luisa Kerola.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar