Premijera predstave “Deobe” 8. aprila u Gračanici

GRAČANICA – Nova predstava “Deobe” prema romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena 8. aprila na sceni Doma kulture Gračanica kao trenutno sedište Narodnog pozorišta Priština.
Premijera “Deoba” je održana 16. marta u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, koje je koproducent projekta zajedno sa NP Priština i NP Niš, koji još nisu imali premijere u svojim kućama.
Roman „Deobe“, koji govori o podeljenosti srpske porodice i srpskog društva za vreme Drugog svetskog rata, može se čitati i kao univerzalna metafora svih srpskih podela kroz vekove, posebno u sadašnjem trenutku.
O postavljanju na scenu tog kultnog Ćosićevog dela, dramaturg Božidar Knežević je otkrio da je bilo neophodno izvršiti drastičnu selekciju mnogih pojedinačnih deoba kojima roman obiluje, da bi “Deobe” oživele na sceni.
“Tek kad je ta osnovna linija izvučena i kad je lična i porodična tragedija Uroša Babovića stavljena u prvi plan, književne ‘Deobe’ postale su pozorišne ‘Deobe’. Bez obzira na svoju teatarsku formu, ‘Deobe’, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu“, zaključio je dramaturg predstave.
Reditelj Jug Radivojević ovim komadom potpisuje svoju 120. režiju, a ovde je realizovao i scenografiju.
Drugi put sarađuje sa SNP-om, treći put sa NP Niš i šestu predstavu radi u NP Priština.
Uloge tumače: Nebojša Savić, Sonja Damjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Đorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Igor Damnjanović, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Valentin Vencel i Bojana Milanović.
Dramatizaciju romana je napisao upravnik NP Niš – Spasoje Ž. Milovanović, dok su u autorskoj ekipi i kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Aleksandar Srebrić, asistent reditelja i autor scenskog pokreta – glumac Igor Damnjanović.
Premijera drame „Deobe“ u NP Niš če biti održana 9. i 10. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.