U trendu

Premijera predstave „Kasper“ sinoć u JDP-u

BEOGRAD – Dugo očekivana premijera predstave „Kaspar“ Petera Handkea u režiji Miloša Lolića održana je sinoć na sceni Ljuba Tadić Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U najavi premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Lolić je naglasio da je Handke samo jedan u nizu stvaralaca i pisaca koji su se bavili tom čuvenom legendom o Kasparu Hauzeru, nastaloj početkom 19. veka u jednom gradiću u Nemačkoj.

„To je legenda koju većina poznaje u različitim verzijama, priča o nemuštom detetu pronađenom u šumi, koje će, onda, naše društvo da nauči da govori, to jest, da ga pretvori u građanina, u šta su sve nas odavno pretvorili“, kazao je Lolić.

U komadu koji problematizuje zloupotrebu jezika u savremenom društvu u kome živimo naslovnu ulogu je oživeo Miodrag Dragićević.

Njegov „Kaspar“ je ogledalo sveopšte kakofonije današnjeg sveta, koja nameće pitanje imamo li uopšte vremena da se vratimo sopstvenom elementarnom ljudskom biću, onome što jesmo, kada zaboravimo na društvene uloge i sve alternativne, digitalne i druge stvarnosti.

Kontrolisanu i oporu realnost današnjeg sveta dočarali su uz Dragićevića Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Radovan Vujović i Miloš Samolov.

Kostimi Marije Marković Milojev u završnici predstave na raskošan način su zaokružili večerašnji pozorišni doživljaj, a protagonisti su dugim aplauzom ispraćeni sa scene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.