U trendu

Premijera predstave „Povratak ishodištu“ 10. novembra

BEOGRAD – Premijera muzičko-scenskog dela „Povratak ishodištu“ Kulturno-umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića biće održana 10. novembra u Sava centru u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Premijerom tog dela, KUD „Kopaonik“ će ujedno obeležiti 20 godina trajanja.

Kako su rekli predstavnici tog društva, osnovni cilj svih ovih godina bio je okupljati generacije mladih na KiM, edukovati ih i stvarati tradicionalne umetničke programe za publiku širom sveta jezikom koji svi razumeju – igrom i pesmom.

Igra i pesma pretočene su u scenska ostvarenja, a kroz brojne programe predstavili su kulturnu baštinu širom sveta.

U godini u kojoj slave jubilej došli su na ideju da idu korak više i u repertoar uvrste novu predstavu.

Muzičko scensko delo „Povratak ishodištu“ po scenariju i u režiji Vladimira Lazića donosi sentimentalu i duhovitu priču istovremeno, objasnili su predstavnici KUD-a.

Devojka Milica poreklom iz Peći želi svom vereniku Stefanu koji je srpskog porekla, a rođen je u Nemačkoj da pokaže bogato nasleđe predaka.

Oni polaze na putovanje duž kosovsko – metohijskih oblasti, a prate ih muzičko-folklorne numere. Tako će ispričati dirljivu priču o novom životu koji započinju.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev rekao je na konferenciji organizovanoj u Ministarstvu kulture i informisanja da KUD „Kopaonik“predstavlja spoj najboljeg iz tradicije i modernog, kao i mladosti.

Nadamo se da će nastaviti da rade kao i do sada kada su kultura i umetnost u pitanju, rekao je on i dodao da je u planu da se KUD „Kopaonik“ uključi u program obeležavanja 100 godina od uspostavljanja odnosa sa Poljskom.

Mašta i kreativnost su važni, a ovi mladi ljudi to imaju, rekao je Kozarev.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović rekao je da treba da postoji posvećenost ka tome da se podrže ovakvi projekti čiji je cilj da se predstavi kulturna baština Kosova i Metohije.

Milena Burić, načelnik u sektoru za savremeno stvaralaštvo Ministarstva kulture rekla je da je to ministarstvo prepoznalo značaj misije KUD iz Leposavića i izrazila očekivanje da će i predstava čija je premijera u novembru biti usešna i da će moći da je pogleda veliki broj građana.

U okviru ovog scenskog dela, kako je rečeno, biće predstavljeno 10-ak značajnih lokaliteta odnosno predela i kulturna baština Kosova.

Zamenik predsednika opštine Leposavić Radoš Mihajlović rekao je da su članovi KUD Leposavić uključeni u gotovo sve kulturne manfestacije koje se održavaju u opštini .

Učesnici konferencije rekli su da očekuju da će se muzičko scenskom baladom „Povratak ishodištu“ potvrditi neprolazne vrednosti kulturne baštine KiM.

Kulturno-umetničko društvo Leposavić osnovano je 24. februara 1998. godine i sve do avgusta 2000. godine funkcionisalo je pri Centru za kulturu.

Nakon toga je postalo samostalna organizacija za kulturne delatnosti.

U svom radu fokusirali su se na očuvanje tradicije, kulture i nacionalnog identiteta Srbije na prostoru Kosova i Metohije.

Premijera predstave biće održana 10. novembra u 20 sati u Sava centru u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.