U trendu

Premijera predstave „Valcer poručnika Nidrigena“ 5. decembra u Madlenianumu

BEOGRAD – Premijera predstave “Valcer poručnika Nidrigena” Miodraga Ilića, u režiji Vladimira Lazića, biće izvedena u ponedeljak, 5. decembra na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, najavila je danas mnogobrojna autorska i glumačka ekipa u Hotelu “Zepter”.

Uloge u ovoj drami napisanoj pre skoro četiri decenije igraju – Miloš Đurović, Isidora Građanin, Srđan Karanović, Irfan Mensur, Milan Mihailović, Vladimir Vučković/Lazar Đukić, Janko Cekić, Siniša Ubović, Petar Mihailović, Branko Janković, Stefan Bundalo, Srđan Sekulić, Jelena Arsić/Anka Gaćeša Kostić.

 Direktorka Drame Madlenianuma, inače rediteljka Ana Radivojević Zdravković, podsetila je da se godinama na repertoaru ove kuće nalaze pozorišni komadi „Žanka“ i „Kazanova protiv Don Žuana“ pisca i prijatelja kuće Miodraga Mije Ilića, a da su ovo njegovo delo razmatrali pre šest godina da postave na scenu. 

Miodrag Ilić je napisao grotesknu melodramu o jednom izuzetnom pojedincu koji se bori za istinu, a to je kadet i mladi naučnik Tomas Nidrigen. 

Radivojević Zdravković je ocenila da je neverovatno da su želeli da uđu u produkciju komada upravo za vreme pandemije korona virusa, a glavni lik je izmislio serum koji isceljuje zarazne bolesti.

Ona je uporedila situaciju sa našim i svetskim teniserom Novakom Đokovićem kome nije dozvoljeno početkom godine da učestvuje na turniru u Australiji jer nije vakcinisan protiv Kovida 19, a protagonista drame prolazi kroz sličnu vrstu nevolje, te je komad dobio novu dimenziju, sa snažnom pričom i dubokom filozofijom.

Dramski pisac Ilić je naveo kako je polazišna tačka za pisanje bila kratka vest koju je čitao u novinama 80-ih godina o jednom kadetu koji je odbio da nauči valcer, što je bilo obavezno.

Bez te veštine nije mogao niko od vojske da učestvuje na važnim balovima i svečanostima.
Mija Ilić smatra da je ljubav kao tematika osnova za sva velika književna dela, tako je i u ovoj drami ona težište kroz priču odnosa pojedinca i vlasti.

“Valcer je simbol jedne epohe, smešten krajem 19. veka, i taj raskošni svet plesa bio je neka vrsta privida da je sve lepo i u redu, a besni Francusko-pruski rat, i krvi ima na sve strane. Tako je valcer predstavljao cinizam i istorijsku ironiju. Vrhunski tim glumaca na čelu sa rediteljem Vladimirom Lazićem rade sjajan posao, video sam skoro jednu veliku probu. U ovoj drami nema malih uloga, svako ima svoj prostor da se iskaže, da doprinese priči, radnji, zapletu”, istakao je pisac Ilić.

Drama je imala praizvedbu davne 1985. na sceni Hrvatskog nacionalnog kazališta (HNK) u Rijeci, u režiji makedonskog umetnika Ljubiše Georgijevskog, i onda već naredne sezone 1986. reditelj Dragan Jakovljević je delo postavio na pozornicu Knjaževsko-srpskog teatra “Joakim Vujić” u Kragujevcu.

Dramski pisac Slobodan Šnajder ioz Hrvatske je “Valcer poručnika Nidrigena” uvrstio u antologijski izbor u knjizi Centra za kulturnu đelatnost iz Zagreba 1985. godine.

Reditelj Vladimir Lazić u šaljivom tonu je govorio da je bio iznenađen kako probe teku toliko glatko, bez ijednog problema, svađa, i da mu je to neverovatno, što nije doživeo u višedecenijskoj karijeri.

„Ali, polako, ima vremena do premijere, još nekoliko dana, verujem da ćemo se svi posvađati i izazivati skandale na probama”, nastavio je reditelj u duhovitom maniru, a onda je dodao – “Imali smo svi utisak kao da nam pisac sve vreme pali vatru, i mi pokušavamo da je gasimo. Verujem da će predstava da izazove dosta suza, a manje smeha”, objasnio je reditelj Lazić,

Buntovnička priča u kontrapunktu sa romansom čini pozorišno delo u kojem brojni ansambl na Velikoj sceni donosi publici Madlenianuma komad sa svojom dubokom humanističkom filozofijom, što dovodi do novih saznanja o snazi lične borbe, da je za velika dostignuća uvek neophodan jedan snažan čovek.

Upravo tog junaka igra mladi talentovani glumac Miloš Đurović, koji često u poslednje vreme igra u epohama, prvenstveno u fimovima i TV serijama (“Branio sam Mladu Bosnu”, “Nemanjići”, “Crveni mesec”), tako da mu je bio poznat teren.

„Drama govori o tome kolika je cena slobode i dokle čovek može da bude veran svojim idealima. Patnja i žrtva mog junaka je zaista antičkih razmera”, analizirao je Đurović, koji prvi put glumi u Madlenianumu, i pohvalio sve kolege, pre svega glumce, koji su po njemu “izgarali u svojim ulogama više od 100 posto”.
„Imao sam prilike da učim, nadam se i naučim od sjajnog ansambla, a rezultat će biti jedna zaista časna i poštena predstava“, ocenio je Đurović, prvak u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu.

Jedini ženski lik u drami tumači Isidora Građanin, koja je odmah istakla da je privilegovana da igra u tako raskošnoj predstavi epohe, te da je saradnja bila izvanredna sa vrhunskom ekipom glumaca.

„Uloga jeste posebna jer je jedina ženska u drami gde dominiraju muški likovi, ali i moja junakinja, kao i poručnik Nidrigen, bori se za ono pravo i istinito i želi da spasi ljubav”, navela je glumica Isidora Građanin, poznata u TV serijama (“Ubice mog oca”, “Junaci našeg doba”, “Moja generacija Z”) i filmovima (“Ključ”, “Ne igraj na Engleze”).

Irfan Mensur igra Henriha 16. Sumanutog, i u šali kaže da nije ništa uradio, samo je uzeo taj nadenuti nadimak i izašao na scenu.

„Madlenianum i ja koketiramo već nekoliko godina, bilo je barem tri pokušaja da sarađujemo, i to se nije ostvarilo, i konačno smo uspeli da se dogovorimo, uz „teške muke“ oko mojih termina. Komad mi je sjajan, odavno je napisan, a do mene je eto tek nedavno došao. Prijalo mi je da radim sa mladima, i divim se sarkazmu Vladimira Lazića i elokventnosti pisca Mije Ilića“, rekao je Mensur, a onda se osvrnuo na motiv saradnje na novom projektu.

„Karijera me više ne interesuje, ona je za mene gotova. Imam svoje ime i prezime, ko me ceni, u redu, i nije mi potrebno dalje da se dokazujem. Sada želim da se igram, otvaram, radujem, kao na početku, dok sam bio student. Želja mi je dalje da se samo vraćam tim divnim počecima, kada je svaki novi izazov za sve nas bila igra“, zaključio je Irfan Mensur.

Milan Caci Mihailović je podsetio da je već igrao u drami „Žanka“ istog pisca Ilića, i tamo imao takođe dve uloge, kao i u “Valceru” gde tumači lekara u ludnici i Gustava Majnarda.

„Čini mi se da su mladi glumci u ovoj predstavi izvršili neminovnu smenu i jako mi je drago zbog toga. Posebno mi je bilo zadovoljstvo da igram sa ovim divnim mladim svetom“, rekao je Mihailović koji na sceni igra i sa svojim sinom Petrom Mihailovićem.

Glumac Srđan Karanović je želeo da radi sa Vladimirom Lazićem više puta, i konačno se to ostvarilo,

„Tek posle mesec dana mi je rečeno za koga su me odabrali, a taj nikako nije bio moj prvi pik, u drami sam video neke druge koje bih igrao. Sa rediteljem nisam mnogo pričao u procesu rada, sa malo reči smo se sve razumeli“, približio je saradnju Karanović, inače profesor glume na FDU.

Siniša Ubović se izjasnio da je u pitanju veoma važan komad, a i da on igra dve uloge – sekretara cara i Konrada Lipkea, koji su u kontrapunktu i sprečavaju glavnog lika da bude na svom odabranom putu.

Ubović se prisetio da je pre 26 godina sarađivao sa rediteljem na prvoj profesionalnoj predstavi koju je imao kao glumac, te rekao kroz šalu da mu je nedostajalo da ponovo prođe kroz tu golgotu i muke što nosi rad sa Lazićem.

Stefan Bundalo igra anarhistu i revolucioinara, čoveka sa idejom, i ističe da brani ljude koji danas nedostaju da nas poduče i povedu, a da je predstava usmerena na mlade, i nada se da ideja danas može nešto da promeni.

Kolega Branko Janković, najpoznatiji po TV seriji “Vojna akademija” smatra da “vatru treba gasiti pre požara”, te da osionost vodi sve likove u predstavi.

„Opet, ta osionost vuče likiove u ego, onda u strast, pa u ludilo, a najvažnija je ljubav dvoje glavnih junaka“, naglasio je Branko Janković.

Autorski tim čine i – scenograf Milica Bajić Đurov, kostimograf Tijana Sićević, kompozitor Aleksandar Srebrić, lektor Ljiljana Mrkić Popović, koreograf Jelena Arsić i drugi.

Nakon premijere, reprizanove drame „Valcer poručnika Nidrigena“ biće 6. i 23. decembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.