U trendu

Premijera spektakl operete “Pariski život” u Madlenianumu

BEOGRAD – Spektakl opereta “Pariski život” Žaka Ofenbaha u režiji Roberta Boškovića, premijerno je izvedena sinoć na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum i time otvorila jubilarnu, 25. sezonu ovog pozorišta u Zemunu.

Druga premijera predstave zakazana je za 8. oktobar, kada će pred publikom izaći pomalo drugačija glumačka ekipa u važnijim ulogama.

Režiju i adaptaciju predstave potpisuje ponovo gost iz Hrvatske – Robert Bošković, koji je tokom pandemije u Madlenianumu postavio kamerni mjuzikl “Poslednjih pet godina”, a ranije i uspešnu operetu “Vesela udovica”, kao i muzički kolaž “Svetlosti pozornice”.

Nemačko-francuski kompozitor Žak Ofenbah (Kolonj, 1819 – Pariz, 1880) bio je “prisutan” na sceni Madlenianuma i ranije sa svojom operetom “Hofmanove priče” (2005).

Opereta Žaka Ofenbaha je premijeru i svetski uspeh doživela 1866. u Parizu, a libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovik Halivi.

Zbog savremene publike reditelj je sa dramaturgom operetu sveo na četiri čina, mada je trajanje inače otišlo na puna tri sata sa pauzom, u dva velika poglavlja.

Atrakcija je posebno u ubacivanju čuvene kompozicije “Kan kan” takođe Ofenbaha iz njegove opere “Orfej u podzemlju”, po kome su mnogi francuski klubovi postali slavni.

Opereta „Pariski život“ veoma ima sličnosti sa mjuziklom, tako da u efektnoj dinamici, brzom tempu, radnja i višeslojni zapleti se prate u jednom dahu.

Zanimljiv je spoj glumaca i operskih umetnika u ovako grandioznom projektu impozantnog ansambla od skoro 60 izvođača na pozornici. Svi oni su dočarali duh i atmosferu Pariza: Vasa Stajkić, Dimitrije Cincar-Kostić, Branislava Podrumac, Arsenije Tubić, Đorđe Viktor Vlajić, Branislava Podrumac.

Ipak, poznati i uvek vanserijski komičar Miloš Đorđević je apsolutno ubedljivo dominirao sinoć, i može se reći da je gotovo svim kolegama „ukrao šou“ svojim urnebesnim bravurama.

Njegov lik smešnog švedskog barona oduševio je prepunu salu Madlenianuma i izazivao je smeh kad god se pojavi i nešto progovori, ili i ne mora da ima replike, publika je već zasmejana.

Uz Miloša Đorđevića, efektnu ulogu punu humora ostvario je Đorđe Stojković, kao i pod šminkomni maskom skroz neprepoznatljivi Žarko Stepanov.

Od dama svakako se ističu zvezda opereta i mjuzikala Branislava Podrumac, Vesna Đurković, dok je gkumački blistala u komičnoj roli – Vanja Milačić.

Postoje čak 22 koreografije, 16 velikih ansambl scena i 8 dueta, glumačkih songova, te da su realizovali scenski projekat najbliže moguće mjuziklu, što je veoma zahtevno i naporno.

Priča je bazirana oko dva pariska plejboja i hrfoniste koji se bore za naklonost svetski poznate glumice, u sve će se umešati vereni, ali nestašni švedski baron koji je u Francusku došao da okusi čari koje skriva Pariz, a u toj ljubavnoj zavrzlami nezaobilazan je bogat i strastveni Brazilac.

Predstava ima mehanizam vodvilja i atraktivnog mjuzikla u čemu je publika uživala u dahu tri sata.

Čuvena Vesna Šouc je dirigent, koreograf je Milica Cerović, scenograf – Vesna Režić, a kostimograf Duška Nešić.

Dramaturgiju, prevod i adaptaciju potpisuje Igor Weidlić, dok su mu u prepevu stihova pomogle Vesna Šouc i Barbara Kajin.
Autor efektnih lutaka je Dražen Matijašević, dok su ostali saradnici i asistenti: Isidora Goncić i Anja Orelj (režija), Nina Kuzmić (scenografija), Anđela Bajagić (kostimi), Jovana Ikonić (scenski pokret).

Opereta se peva na srpskom, a titl je na engleskom jeziku.

Sigurno je da Madlenianum ima novi veliki hit koji će dugo trajati na pozornici i biti mesecima unapred rasprodat.

Veliki hit je i dalje opereta – mjuzikl “Jadnici” prema antologijskom romanu Viktora Igora, spomenuta “Vesela udovica” je i dalje rasprodata, a Madleanianum neguje i dalje žanr mjuzikla kao što je “Poslednjih pet godina”, a ranije ansambl spektakle – “Rebeka” prema romanu Dafni di Morije i filmu Alfreda Hičkoka, “Male tajne” Gorana Markovića, “Ljubav je moda” prema istoimenom domaćem filmu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.