U trendu

Premijera u Radoviću: Ukradeni princ i izgubljena princeza

BEOGRAD – Premijera predstave „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ (dramolet u kineskom maniru) Den Totera, u režiji i adaptaciji Branislava Stefanovića, zakazana je za 16. april u Malom pozorištu „Duško Radović“.

Generalna proba spektakularne predstave za decu, kojoj je prisustvovao Tanjug, ostaće upamćena u bogatoj istoriji Malog pozorišta Duško Radović, čiju scenu su obojili raznobojni kostimi iz vremena kineskih dinastija i osmesi glumaca.

Bajka o ukradenom princu i izgubljenoj princezi počinje pričom o velikoj nepravdi: u davna vremena stvarno je postojao drevni običaj po kom carski tron može da nasledi samo dečak. Zato što devojčice i dečaci nisu jednako vredni.

Sandra Rodić Janković, glumica koja ove godine slavi tri decenije prisustva na sceni Malog pozorišta Duško Radović kaže za Tanjug da će deca uživati u kineskoj bajci koja ima važnu poruku da se devojčice i dečaci po svemu jednaki.

„Živimo u društvu u kojem je folklor da se devojčice sklanjaju u drugi plan u odnosu na braću, a naša predstava na maštovit i vizuelno očaravajući način poručuje da carski tron mogu da naslede i dečak i devojčica“, kazala je Rodić Janković.

Za nju nema dileme da predstave u „Radoviću“ nose posebnu odgovrnost jer su u publici deca i tinejdžeri.

„Deca su izuzetno zahtevna publika. Ako im je dosadno, oni se jednostavno okrenu u počnu da razgovaraju. Sa druge strane naš zadatak je da im preko pozorišnih čarolija prenesemo direktne poruke oko važnih društvenih pitanja kao što su prava na jednakost polova ili borba protiv vršnjačkog nasilja“, kazala je Rodić Janković.

Glumica Katarina Dimitrijević prvi put kako kaže radi predstavu inspirisanu dalekim istokom i Kinom.

„Kostimi su fantastični i nadam se da će probuditi maštu kod klinaca koji budu gledali našu predstavu. Gledali smo zajedno sa kolegama predstave u produkciji pozorišta sa dalekog istoka. Analizirali smo komade Pekinške opere i odatle skupljali neke elemente koje smo iskoristili u predstavi“, kazala je Dimitrijević.

Prema njenim rečima, ceo ansambl se raduje premijeri predstave „Ukradeni princ, izgubljena princeza“.

„Nastojimo da održimo kontinuitet delovanja pozorišta u ovi teškim vremenima, ali i da zadržimo glumački momenat stvaranja na sceni u vreme pandemije. Radujemo se publici na premijeri“, kazala je Dimitrijević.

Uz Rodić Janković i Dimitrijević Igraju Marijana Vićentijević, Goran Balančević, Arsenije Tubić, LJiljana Peroš, Nenad Radović,, Aleksa Jovčić, Filip Stankovski, Nikola Kerkez, Ivana Adžić i Đorđe Kreća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.