U trendu

Premijera Vivaldijeve opere u Ferari sa zakaĆĄnjenjem od 300 godina

Rimokatolička crkva i italijanski grad Ferara iskazali su počast kompozitoru Antoniju Vivaldiju i na taj način se donekle iskupili za potez od pre gotovo 300 godina koji je doprineo njegovom bankrotstvu.

Nadbiskup Ferare Djankarlo Perego prisustvovao je danas premijeri Vivaldijeve opere „Farnak“ (Il Farnace) u gradskom pozoriĆĄtu, ĆĄto je umetnički direktor te ustanove Marčelo Korvino (Marcello Corvino) pozdravio kao „izuzetan gest“ koji doprinosi isceljenju rana iz proĆĄlosti.

„Ćœelimo da vratimo Vivaldiju ono ĆĄto mu je oduzeto ovde u Ferari“, rekao je Korvino za AsoĆĄiejted pres.

Opera „Farnak“, jedno od manje poznatih Vivaldijevih dela, posvećena je tragičnoj dinastiji kralja Farnaka Drugog, monarha nekadaĆĄnjeg Bosforskog Kraljevstva.

Istoričari navode da je kardinal Tomazo Rufo (Tommaso Ruffo) 1739. godine zabranio Vivaldiju da udje u Feraru, ĆĄto je u praksi značilo otkazivanje izvodjenja njegove opere „Farnak“, koja je u to vreme beleĆŸila uspehe na prostoru danaĆĄnje Italije i ĆĄire.

Kao razlog za svojevrsno proterivanje Vivaldija, koji je bio i katolički sveĆĄtenik, Rufo je naveo prestanak sluĆŸenja mise i navodnu ljubavnu vezu baroknog kompozitora sa jednom od njegovih pevačica, Anom Djiro (Anna Giro).

Korvino navodi da Vivaldi nije sluĆŸio misu zbog respiratornih problema, a da je njegov odnos sa Anom Djiro bio kao i odnos bilo kog drugog kompozitora sa glavnim pevačem.

Otkazivanje izvodjenja Vivaldijeve opere u Ferari veoma je negativno finansijski uticalo na njega, poơto je on sam unapred platio produkciju, a u to vreme je već bio u silaznoj putanji, naveo je Korvino.

Vivaldi se tada zaduĆŸio i ubrzo umro u Beču, 1741. godine. Tek kada su njegovi rukopisi otkriveni, on je posthumno stekao slavu za „Četiri godiĆĄnja doba“ i druga dela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.