U trendu

Premijere još dva srpska ostvarenja na festivalu u Lokarnu

LOKARNO – Dugometražni igrani film „Nebesa“ Srđana Dragojevića i dokumentarni film „Rampart“ Marka Grbe Singa još dva su srpska ostvarenja koja će pored „Vesti“ Luke Popadića biti premijerno prikazana u okviru 74. Filmskog festivala u švajcarskom gradu Lokarnu, saopštio je Filmski centar Srbije.

Kako navode predstavnici FCS, „novi film Srđana Dragojevića je priča o čudima. . . Neobična i provokativna komedija o izazovima hrišćanstva u 21. veku i o tome kako prava, autentična čuda poslata ljudima sa nebesa danas kod njih mogu da izazovu zabunu i često suprotan efekat“.

Radnja prati isprepletane sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda, a scenario je zasnovan na prozi francuskog pisca Marsela Emea i kombinuje crnu komediju sa elementima fantastike.

Svetska premijera „Nebesa“ je zakazana za 5. avgust u okviru Glavnog takmičarskog međunarodnog programa („Internazionale Concorso“).

Pored Dragojevićevih „Nebesa“, u ovom programu našle su se nove režije Ejbela Ferare („Nule i jedinice“), Aksel Roper („Mala Solanž“), Lorenca Merca („Duša zveri“), Aleksandra Zeldoviča („Medeja“), Pitera Brunera („Lucifer“), i drugih.

U jednosatnom dokumentarnom filmu „Rampart“, reditelj Sing provodi vreme u napuštenom stanu svog detinjstva u Beogradu, gde „naviru sećanja, idilična i traumatična“.

Porodična VHS arhiva prikazuje Singov svet tokom 1998. i 1999. godine: porodične skupove, kučhni ljubimce, video igre i trenutke neizvesnosti, koji dočaravaju dečakov život u vrtlogu istorijskih događaja.

Svetska premijera „Ramparta“, van konkurencije, zakazana je za 9. avgust.

Filmove „Nebesa“, „Rampart“ i „Vesti“ podržao je Filmski centar Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.