U trendu

Premijerna kantata

Na velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, potpuno nezavisno od uobičajenog dramskog repertoara, premijerno je izvedena scenska kantata "Atlas" kompozitorke Anje Đorđević. Libreto je inspirisan knjigom "Teret – mit o Atlasu i Heraklu" autorke Dženet Vinterson, a sastoji se od fragmenata originalnog teksta i pesama koje su posebno za ovu kantatu napisali savremeni srpski dramaturzi Marija Stojanović, Minja Bogavac, Maja Pelević i Periša Perišić. Dirigent je Premil Petrović, scenografiju i režiju potpisuje Aleksandar Denić, a kostime Marija Jelesijević.
Središnja tačka kantatae "Atlas" su teme prapočetka, rađanja, bezbrižnosti detinjstva i lakoće odrastanja, bezuslovne ljubavi, sazrevanja, odvajanja i osamljivanja. Cilj predstave je da progovori o teretu, većem ili manjem, koji svi nosimo i podnosimo svakoga dana. Zato je muzika Anje Đorđević melanholična i setna, uslovno rečeno lagana, kao neko lepo malo svetlo koje ukazuje na to da ipak postoji izlaz. Đorđevićeva pripada generaciji naših mlađih kompozitora, diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi Vlastimira Trajkovića. Komponovala je muziku za instalacije, pozorište, plesne predstave, a sarađivala je i sa Goranom Bregovićem kao aranžerka i pevačica. Bila je članica ansambla "Marsija", poznatog po izvođenju stare balkanske muzike, a jedna je od osnivača trija "Ravno nebo", koji je interpretirao muziku svojih članova uz minimum improvizacije.
Dobitnica je Mokranjčeve nagrade 2002. godine za kamernu operu "Narcis i Eho", a njene kompozicije izvođene su na mnogim svetskim festivalima. Čak i onda kada koristi neke tradicionalne motive u svojim kompozicijama, uvek se trudi da ne oponaša tradiciju već da taj materijal transponuje u neki drugačiji, poseban i uzbudljiv svet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.