U trendu

Premini filmski reditelj Jovan Joca Jovanović

BEOGRAD – U Beogradu je 3. avgusta , u 83. godini, preminuo filmski reditelj, scenarista, montažer i teoretičar filma Jovan Joca Jovanović, saopštili su iz Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Rođen je 31. maja 1940. godine u Beogradu, gde je diplomirao režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom “Izrazito ja” (1967), koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku (u žiriju su pored ostalih bili Stiven Spilberg, Endi Vorhol, Majkl Nikols, Piter Bogdanovič).

Film je distribuiran u SAD-u.

Dokumentarni film “Kolt 15 GAP” (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu,
Utrehtu, Beogradu, našao se u Antologiji filmova festivala u Oberhauzenu (objavljena povodom 50 godina festivala), a američki istoričar filma E.Barnau ga je uvrstio u svoju knjigu „Istorija svetskog dokumentarnog filma“.

Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: „Revolucija koja teče“ (1972), „Radni ljudi umetnici“ (1975), „Narkomani“ (1976), „Čovek koji je pravio sisteme“ (1990), „Vukovar zašto”
(1991).

Igrani film “Mlad i zdrav kao ruža” (1971), prikazan na FEST-u 2006, dobio je nagradu žirija filmske kritike Fipresci i postao kultni film mlade filmske kritike i publike.

Jovanovićevi filmovi, pre svega u domenu filmske estetike, bili su ispred svoga vremena i to ne samo kod nas, već i u svetskim okvirima. Bavio se i proučavanjem istorije i teorije filma.

Bio je dugogodišnji predavač na filmskim i video seminarima Javnog Zavoda kulturnih delatnosti Republike Slovenije u Ljubljani. Na postdiplomskim studijama Pedagoškog fakulteta u Ljubljani Jovanović je predavao predmet “Film i video”.

Jovan Joca Jovanović je autor knjiga “Uvod u filmsko mišljenje” i “Uvod u dramaturgiju filma“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar