U trendu

Preminula čuvena balerina Karla Frači

RIM – Jedna od najvećih balerina 20-og veka čuvena Italijanka Karla Fraći, umrla je danas, saopštila je danas milanske Skale.

Predsednik Italije, Serđo Matarela odao je počast legendarnoj kraljici baleta, koja bi u avgustu ove godine napunila 85 godina.

„Svojom elegancijom i umetničkim naporima, koji su plod njenog intenzivnog rada, Karla Fraći je zadužila našu zemlju“, izjavio je Matarela i dodao da su je izvanredne umetničke i ljudske vrednosti učinile jednom od najvećih balerina savremenog doba, na međunarodnom nivou, prenosi Ansa.

Premijer Mario Dragi, u izjavi za novinare rekao je da je Karla predstavljala baletsku umetnost u čitavom svetu, jer je bila primer strasti za sve generacije kao izuzetan talenat i sjajna građanka Italije.

Frači je rođena u Milanu 1936. godine, a sa 10 godina upisala je čuvenu pozorišno-baletsku školu „La Skala“, čija je zvezda postala 1958.godine.

Tokom karijere igrala je više od 200 likova, a sarađivala je sa Kraljevskim Baletom i Američkim baletnim pozorištem, i najvećim baletskim igračima od Rudolfa Nurejeva do Mihaila Barišnnjikova.

Vodila je baletsku trupu napuljskog pozorišta San Karlo, Arene iz Verone, kao i Rimsku operu.

„Carla Frači je najvažnija ličnost u istoriji baleta Skale“, rekao je upravnik pozorišta Dominik Mejer, dodajući da će njeno telo biti izloženo u predvorju Skale tokom sutrašnjeg dana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.