Preminula Jadranka Stojaković

Pevačica Jadranka Stojaković, muzička zvezda bivše Jugoslavije, umrla je u 65 godini u domu za stare u Banjaluci, preneli su mediji.

Rodjena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, gde je i počela muzičku karijerom, a ostaće upamćena po hitovima „Što te nema“, „Ima neka tajna veza“ i „Sve smo mogli mi“.

Bila je teško bolesna i poslednje godine života provela je u Banjaluci. Više od 20 godina živela je u Japanu, gde se bavila i slikanjem.

Učestvovala je na brojnim muzičkim festivalima bivše Jugoslavije i bila je velika zvezda jugoslovenske šansone.

Stojaković je radila i muziku za dečje televizijske emisije, napisala je uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Od 1988. godine živela je u Japanu, do 2012. godine, kada se preselila u Banjaluku.

Poslednje dve godine provela je u Domu za starije osobe „Ivan Pavao Drugi“ u Banjaluci.

Datum i mesto sahrane biće saopšteni naknadno.

Stojaković- prva dama akustičarske scene

Novinari i muzički kritičari Petar Peca Popović i Petar Janjatović izjavili su danas da je Jadranka Stojaković bila jedna od prvih autora tzv. akustičarske scene i prva ženska osoba koja je dala legitimitet takvoj sceni na prostorima bivše SFRJ, te da je njenim odlaskom ta scena zauvek zatvorena.

„Kada se vratila sa svog muzičkog školovanja po klubovima zapadne Evrope, ona je izašla sa gitarom i pokazala da ta vrsta muzike nije samo muška, već može biti prostor za oglašavanje žena“, rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, Jadranka Stojaković pripada onim ličnostima na jugoslovenskoj sceni koje su bile „ozbiljne, odgovorne, pouzdane u svakom muzičkom smislu“.

„Pominju njen značaj što je pevala Desanku Maksimović, velike pesnike kao što je Duško Trifunović, velike hercegovačke pesnike, koje je takođe uvrstila u svoj repertoar, ali ima nešto daleko važnije. Ona se nikad na sceni nije brukala. Sve što je radila, uvek je radila vrhunski“, naglasio je Popović.

„Njenim odlaskom je ta scena na određen način zauvek zatvorena“, dodao je on.

Janjatović je konstatovao da je Stojaković „na tragu akustike“ napravila ozbiljnu biografiju u tadašnjoj Jugoslaviji.

Podsetivši da je sarađivala sa članovima grupe „S vremene na vreme“, kao i da je pre „Bijelog dugmeta“ snimila pesmu „Ima neka tajna veza“, Janjatović je primetio da je njen repertoar bio veoma dobro odabran.

Stojaković je, prema Janjatovićevim rečima, uvela u našu popularnu kulturu obrade sevdalinki.

„Sevdalinka je tada bila strikno vezana za narodnu muziku, a ona je kroz Aleksu Šantića i „Što te nema“ napravila tu finu kombinaciju popularne kulture i tradicije“, istakao je muzički kritičar.

Janjatović podseća da je Jadranka Stojaković uspela i u Japanu da izgradi uspešnu karijeru.

„Uspela je da potpuno drugoj kulturi prenese nešto što je ovdašnja muzika, tako da je uspela na dva kontinenta da napravi lepu biografiju“, naglasio je Janjatović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.