U trendu

Preminula književnica Harper Li

Američka spisateljica Harper Li, autorka romana „Ubiti pticu rugalicu“, preminula je danas u 89. godini, saopštile su gradske vlasti njenog rodnog grada u američkoj saveznoj državi Alabama, na jugu SAD, javile su svetske agencije.

„Jeste, preminula je“, izjavio je Frans presu neimenovani potpraol grada Monrovil, gde je Harper Li 1961. godine dobila Pulicerovu nagradu i provela svoje poslednje godine.

Spisateljica je u julu 2015. godine izdala dugo očekivani nastavak čuvenog romana „Ubiti pticu rugalicu“, za koji se već predvidja da će postati bestseler.

Harper Li, koja je napisala poznati roman pre više od 50 godina, kasnije je odbijala na napiše nastavak.

Spisateljica je za taj roman, prodat u 30 miliona primeraka i preveden na više od 40 jezika, dobila Pulicerovu nagradu 1961. godine. Nastavak „Idi i postavi stražara“ (Go Set a Watchman) zapravo je napisan pre „Ubiti pticu rugalicu“, u kojoj su likovi 20 godina stariji od onih u čuvenom romanu.

Rukopis tog romana je pronađen u februaru prošle godine i nalazio se u sefu spisateljice u čiji uvid je imao samo njen advokat, koji je rekao da se u sefu nalaze dokumenta koja će biti naknadno ispitana u slučaju da je neki od njih neki drugi roman.

Sama spisateljica je dala odobrenje da se objavi taj roman kao nastavak prvog, iako je „Idi i postavi stražara“ bio inspiracija za njen poznati roman.

Autorka je slepa, gluva i nepokretna od 2007. godine usled posledica šloga.

Roman „Ubiti pticu rugalicu“ govori o devojčici Žan-Luizi Finč poznatoj kao Skaut i njenom bratu Džeremiju Finču, poznatom kao Džem, koji žive na jugu SAD sa svojim ocem, advokatom Atikusom Finčom. U priči Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje.

Roman je zapažen po svojoj toplini i blagom humoru, iako su u njegovom fokusu ozbiljne teme poput silovanja, rasne i klasne segregacije, ravnopravnosti polova i uticaja moralnih normi na slobodu pojedinca.

Lik Atikusa generacijama advokata i drugih čitalaca služi kao uzor čoveka od integriteta i savesnog zastupnika pravde.

Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Maligana, i s legendarnim Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.