Preminuo glumac Maks fon Sidou

PARIZ – Švedski glumac Maks fon Sidou, koji je tokom višedecenijske karijere igrao u više od 120 filmova, kao i u brojnim pozorišnim i radio dramama, umro je juče u 91. godini u Francuskoj, saopštila je danas njegova supruga, javlja Rojters.

Među njegove najpoznatije uloge spada ona viteza Antonijusa Bloka, koji igra šah sa Smrću u jednom od prvih i najčuvenijih filmova njegovog sunarodnika i prijatelja Ingmara Bergmana „Sedmi pečat“ iz 1957. godine.

Igrao je u više Bergmanovih filmova, uključujući „Divlje jagode“ (1957) i „Sramotu“ (1968).

U jednom intervjuu iz 2012. rekao je da je Bergman, s kojim je sarađivao od 1955. i bio prijatelj do kraja njegovog života 2007, bio njegov učitelj koji ga je učio o svemu, od discipline do filozofije.

Bergman je za njega jednom rekao da kontrološe svoje demone s navišim stepenom discipline, nikada im ne dozvoljavajući da uđu u njegov privatni život, već ih je oslobađao samo na sceni.

Igrao je i u mnogim holivudskim blokbasterima, kao što je horor klasik „Isterivač đavola“ iz 1973. u kome je glumio oca Merina.

U Holivudu je radio i s Vudijem Alenom u filmu „Hana i njene sestre“, Dejvidom Linčom u „Duni“ i Sidnijem Polakom u „Tri dana kondora“.

Jedna od poslednjih njegovih uloga bila je u filmu iz 2015. „Ratovi zvezda: Buđenje sile“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.