U trendu

Preminuo legendarni francuski glumac (foto, video)

Francuski glumac Mišel Pikoli, čuven po ulogama u filmovima „Prezir“, „Sitnice koje čine život“ ili „Imamo papu“, umro je 12. maja u 95. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom agenciji Frans pres, Mišel Pikoli je umro 12. maja u naručju supruge nakon moždanog udara.

Postao je poznat ulogom u filmu Žan-Lika Godara iz 1963. godine „Prezir“ gde je igrao sa Brižit Bardo. Igrao je u više od 150 filmova, od uloga zavodnika preko provokatora u „Velikom ždranju“ pa do pape u filmu iz 2011. „Imamo papu“, što mu je bila poslednja filmska uloga.

Pikolijeva karijera je neodvojiva od filmova Luisa Bunjuela i Kloda Sotea. Igrao je u Bunjuelovim filmovima kao što su „Dnevnik jedne sobarice“, „Lepotica dana“, „Diskretni šarm buržoazije“, kao i u Soteovim ostvarenjima „Maks i skupljači železa“, „Vincent, Fransoa, Pol… i drugi“.

Poznat po izuzetno dugoj i plodnoj karijeri i zapaženim ulogama u nekim od najvažnijih ostvarenja francuske i evropske kinematografije 20. veka, Pikoli je igrao i u filmovima Renoara, Demija, Melvila i Hičkoka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.